NA24.no

Dette har du krav på

Foto: Cornelius Poppe (Scanpix)
Sist oppdatert:
Streiken i SAS Braathens rammer tusenvis av flypassasjerer. Her er en oversikt over hvilke rettigheter du har.

I morgentimene torsdag forkastet de kabinansatte i SAS Braathens forslaget fra Riksmeklingsmannen, og dermed var kaoset et faktum. Rundt 28.000 passasjerer står uten flyforbindelse torsdag.

Store deler av selskapets ruter internasjonalt og i Norge er innstilt på ubestemt tid. Er du blant de uheldige som skal reise med SAS Braathens de nærmeste dagene, er det greit å vite hvilke rettigheter du har.

Først og fremst har du rett til å heve avtalen, slås det fast i Forbrukerombudets retningslinjer. Det vil si at du kan kreve pengene tilbake for billetten din.

Krav på ombooking
I tillegg har du rett til å opprettholde avtalen.

- Du har krav på omruting til endelig bestemmelsessted snarest mulig, eller på et senere tidspunkt etter passasjerens valg, sier seksjonssjef Jo Gjedrem i Forbrukerombudet til TV 2 Nettavisen.

Skal du for eksempel fly direkte fra Oslo til London, kan du med andre ord kreve å bli booket om. Det betyr sannsynligvis mellomlandinger ved andre flyplasser rundt om i Europa, men du skal ende opp på din planlagte destinasjon.

Har du en SAS Braathens-billett med avreise senere denne uken, er det ingen grunn til å vente med å kontakte flyselskapet.

- Hvis du med ganske stor sikkerhet kan si at det er streik når du skal reise, bør flyselskapet booke om billetten din allerede nå, påpeker Gjedrem.

Dette gjelder imidlertid kun med SAS Braathens-fly. Du kan ikke kreve å få fly med et annet selskap i stedet.

Kan får mer
SAS Braathens har også lovet å erstatte direkte tap, som drosje eller hotell.

Ifølge et nytt EU-direktiv har passasjerer krav på økonomisk kompensasjon avhengig av hvor lang den planlagte reisen skulle ha vært.

"Beløpene varierer fra 200 til 600 euro og utbetales uavhengig av om passasjeren faktisk har lidt noe økonomisk tap som følge av kanselleringen ", heter det på Forbrukerombudets nettsider.

For å få en slik erstatning, må årsaken til kanselleringen ikke være ekstraordinære omstendigheter som flyselskapet ikke kan noe for. Om en streik internt i selskapet omfattes av dette unntaket er foreløpig uvisst, ettersom slike klager ikke har vært behandlet tidligere.

- Rådet er at de som føler de har krav på en slik kompensasjon bør klage inn saken til Reklamasjonsnemnda for rutefly. Det er ingen fasitsvar, og vi oppfordrer folk til å klage for å få prøvet spørsmålet. På denne måten får vi et helt klart svar til neste gang noe liknende skjer, sier Gjedrem.

Ikke avlyst
Alle rettighetene gjelder for reiser innenfor EØS-området, og ved reiser fra andre land til EØS-området, så lenge flyselskapet du reiser med hører hjemme i et av disse landene.

På SAS Braathens' hjemmesider finner du en oversikt over hvilke ruter som er planlagt å gå.

Her får du oversikten over hvordan du unngår SAS Braathens.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere