NA24.no

Dette huset var et marerittkjøp

Foto: Nordlys
Sist oppdatert:
Grunnmuren har sprukket, veggene buer innover, og i gulvet er det helsefarlig muggsopp

RUBBESTAD (Nordlys): Det aller meste viste seg å være galt med den nye eneboligen til familien Bjørkli/Buberg på Rubbestad i Tranøy kommune på Senja.

- Her har vi gått inn og kjøpt et hus og trodd at alt var i orden. Når vi begynner å grave nærmere, finner en hel haug med ting som ikke er synlig ved første øyekast. Det er ikke en behagelig følelse, sier Jon Buberg til Nordlys.

Skjevt gulv
Familien betalte 1,65 millioner kroner for boligen i oktober i fjor. Allerede etter 14 dager oppdaget de for første gang at noe var galt.

- Da oppdaget vi at gulvet i stua var 2,5 centimeter skjevt, forteller Buberg.

Selger hadde i forbindelse med salget tegnet vanlig eierskifteforsikring. Allerede da varslet familien skadeoppgjørsselskapet Norwegian Claims Link AS om skadene.

Så, i februar i år, oppdaget de fuktskader under badegulvet. Skadene var så store at badet må totalrenoveres.

- Det var fuktig under gulvplatene og nesten helt ned til bjelkelaget. Det var en Guds lykke at det ikke hadde nådd så langt. Hadde det begynt å råtne så hadde vi hatt et enda større problem, sier Buberg.

Stank
Men det var først i påsken i år at de mest alvorlige skadene ble oppdaget. Da merket familien en tiltagende stank som spredte seg fra kjellerstua og ut i hele huset.

- Vi snakker om en skikkelig kloakkstank, det var nesten uutholdelig å være i hele huset, sier Buberg.

- Vi begynte å rive opp gulvet i kjellerstua, og kom ned på et tilfarergulv. Under der lå det isopor, under der lå det papp, og den var i alle farger. Gult, grønt, blått og hvitt, sier Buberg.

Helsefarlig muggsopp
Prøver av pappen ble sendt til Senja Lab. Der ble det påvist muggsopparten Aspergillus – som ifølge Folkehelseinstituttet blant annet kan forårsake infeksjon i lunger, luftveier, nese, bihuler og øreganger.

- Det er en muggsopp som absolutt ikke er tilrådelig å ha i huset. Kommuneoverlegen ga oss en skriftlig sterk anbefaling om ikke å bo i huset, sier Buberg.

I arbeidet med å rive opp gulvet oppdaget de også at noe var galt med grunnmuren i huset.

- Da vi da hadde revet gulvet begynte vi å se at den ene inneveggen sto langt ifra selve murveggen. Vi begynte derfor å rive litt på veggen, og fant ut at det var laget en ny vegg på innsida av en gammel vegg.

- Den gamle veggen besto av huntonittplater, og bulet ut fra grunnmuren som en gravid kjerring. Vi så klart og tydelig at noe ikke var som det skulle, forteller Buberg.

- Huset kan rase sammen
Familien fant også en del fuktmerker på huntonitten.

- Da vi åpnet opp, sto det vann langt inn i rommet. Antageligvis kommer det inn vann hver eneste vår, og tørker opp i løpet av sommeren og vinteren.

- Da begynte vi også å rive flere vegger her nede, for å se hvor gærent det egentlig var. I praksis har vi avdekket at det er skader på alle fire kjellerveggene, forteller Buberg.

De oppdaget også store sprekker i Leca-blokkene som utgjør grunnmuren.

- På det meste er sprekkene 2,5 centimeter brede. Jeg har stukket tomstokken 18 centimeter inn. Det er ikke mye bæring i den veggen, for å si det sånn, sier Buberg.

På det verste buer veggen ti centimeter inn fra grunnmuren.

- Hele huset hviler på de Leca-blokkene som har sprukket og er på vei inn. Hvis den detter inn, så raser hele huset sammen.

Rettssak
Siden påsken har familien ikke kunnet bruke kjelleretasjen og tildekt kjellernedgangen med en varmematte.

- Vi har dessverre ikke råd til å leie et annet sted, så vi bor fortsatt i huset, sier Buberg.

De har undersøkt hvor dyrt det vil bli å reparere hele huset.

- Vi har fått en del tilbud på reparasjoner. Legger man alt sammen, så overstiger summen for reparasjonene kjøpesummen på 1,65 millioner kroner.

Familien har nå krevd hele huskjøpet hevet. Men forsikringsselskapet er uenig. I mai møtes partene i Senja tingrett.

- Jeg tror det kan være greit at rettssystemet ser på denne saken, sier Buberg.

- Går for langt
Advokat Truls Heitmann, som representerer familien, mener de har en god sak.

- I alminnelighet synes jeg at disse skadeoppgjørsselskapene går for langt i retning av å verne sine interesser på bekostning av huskjøpere, sier advokat Truls Heitmann.

Norwegian Claims Link AS ble søndag forelagt saken, men hadde ikke anledning til å gi en kommentar. Selskapets advokat Jarl Rune Henstein var heller ikke tilgjengelig for kommentar.

Familien ønsker å presisere at artikkelen er skrevet på initiativ fra Nordlys.

- Har tilbudt erstatning
Administrerende direktør i Norwegian Claims Link AS, Jørn Gisvold, beklager familien Buberg/Bjørklis opplevelse om huskjøpet på Rubbestad på Senja.

- Jeg forstår veldig godt kjøper i denne saken, som opplever at de har fått et annet hus enn de har betalt for. Den opplevelsen har jeg stor respekt for. Det juridiske spørsmålet i denne saken er hvem som er ansvarlig for differansen.

- Vi har tilbudt kjøper en erstatning, men er uenig i hvor stor erstatningen skal være og hva som er selgers ansvar i denne saken, sier Gisvold.

Les flere saker fra Nordlys!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere