*Nettavisen* Økonomi.

Dette kan bli renten i flere år

Foto: (Montasje)

Søta bror sliter.

11.02.09 13:31

Svenskene har det tøft. Sentralbanken anslår at renten kan bli liggende på 0 prosent i flere år fremover.

- Situasjonen i Sverige er skikkelig dyster, sier Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea Markets.

NA24 - din næringslivsavis

Den svenske sentralbanken, Riksbanken, halverte i dag styringsrenten. Den nye renten er på 1 prosent, og sentralbanken antyder at det kommer enda flere kutt.

Les mer her: Renten blir halvert

Alvorlig situasjon
- Med dagens kutt viser Riksbanken at den tar situasjonen svært alvorlig, mer alvorlig enn man hadde ventet i forkant, sier Bruce til NA24.

I tillegg til rentebeslutningen, offentliggjorde også Riksbanken nye prognoser for renten de neste årene. Hovedscenariet til banken er at renten fortsetter ned til 0,8 prosent mot slutten av 2009. Her vil renten bli liggende til et stykke ut neste år, før den gradvis heves.

Men banken påpeker at det aldri før har hersket så stor usikkerhet rundt anslagene som nå, og har også utarbeidet en alternativ prognose.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Null prosent i høst
I den alternative prognosen kommer Riksbanken til å kutte renten til 0 - null - prosent i løpet av sommeren/høsten. Og der kommer renten til å bli til vi når 2011, spår den svenske sentralbanken. I dette scenariet blir utviklingen i den svenske økonomien verre enn Riksbanken venter.

- Den alternative rentebanen er basert på en BNP-vekst på -2,4 prosent i 2009 og en nullvekst i 2010. Dette er i prinsippet nøyaktig det samme som vi venter, skriver SEB i en oppdatering mandag formiddag.

- Dette er interessant, og setter søkelyset på muligheten for at sentralbanken kommer til å fortsette å være aggressive med rentekuttene, skriver SEB videre.

HTML EMBED

Påvirker ikke Norges Bank
Bruce i Nordea er forsiktig med å si noe om virkningen det svenske rentekuttet får for Norges Bank.

- I utgangspunktet blir det en av flere faktorer, men jeg tror ikke beslutningen isolert sett betyr så mye. Svenskene har fått merke konsekvensene av krisen på en helt annen måte enn Norge. Bildet nå er i utgangspunktet dystert, men det kommer fortsatt inn svært dårlige meldinger om økonomien, sier Bruce til NA24.

- Senest tirsdag kom det melding om at industriproduksjonen falt med 20 prosent på årlig basis. Dette er tall vi ikke ser i Norge, påpeker økonomen.

Spar penger
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.