NA24.no

Dette kan bli viktigere en julehandelen

Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Sist oppdatert:
Nordmenn sommerhandler for titalls milliarder kroner.

For butikkene begynner sommerhandelen å bli stadig viktigere enn julehandelen. Hovedorganisasjonen Virke anslår at det i år vil bli handlet for 91,5 milliarder kroner i butikker, kiosker og bensinstasjoner i juli og august.

- Vi forventer i tillegg at nordmenn vil handle for vel 3 milliarder kroner fra norske og utenlandske nettbutikker og for 2,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i juli og august i år, sier Harald Andersen, direktør i hovedorganisasjonen Virke, i en pressemelding.

Sterk vekst
I fjor omsatte butikkhandelen for cirka 89 milliarder kroner i sommermånedene. Omsetter de for 91,5 milliarder i år, slik Virke anslår, vil det være en økning på 3 prosent. Sommenhandelen i 2013 hadde også en økning fra 2012 på 4,4 prosent.

- Den gode veksten i de to sommermånedene skyldes at været var mer gunstig for butikkhandelen i 2013. Detaljhandelsindeksen viser også at juli sto for enstørre andel av sommeromsetningen i fjor enn året før noe som skyldes varmt og tørt vær, sier Andersen.

Netthandelen skyter til vers
Einar Øgrey Brandsdal er en suksessfull gründer som spar inn millioner av kroner i inntekter hvert år. Han forteller at netthandelen bare øker og øker.

- Juli er den verste salgsmåneden uansett, men i forhold til i fjor går salget på Netthandelen veldig bra, sier Brandsdal om hans selskap Netthandelen, til Nettavisen.

Les også: Solgte ting og tang for 561 millioner kroner

- Det blir mer handel på nett alltid. Det vokser hver år og derfor får vi en automatisk vekst uansett.

Mat og drikke selger mest
Butikkhandelen med mat og drikke sto for nesten halvparten av butikkomsetningen i Norge i 2013.

-Tørt og fint vær gjør at mange holder seg i Norge og bruker mye penger på mat. Blir det vått og kaldt flykter vi til Syden og de av oss som holder seg hjemme drar inn på kjøpesentrene, sier Andersen.

Sommeren viktigst
Sommeren er viktig for butikkhandelen, ikke minst i distriktene hvor man er avhengig av turister som legger igjen feriepengene sine.

I 13 kommuner sto omsetningen i juli og august i fjor for mer enn en fjerdedel av årsomsetningen. I Hvaler i Østfold og i Tjøme i Vestfold utgjorde omsetningen i de to sommermånedene i fjor mer enn 30 prosent av årsomsetningen, mens den i Aurland i Sogn og Fjordane utgjorde litt under 30 prosent, skriver Virke i meldingen.

-Sommergjestene bidrar til et næringsgrunnlag som kommunene ellers ikke ville hatt. Det er med på å skape verdifulle arbeidsplasser til distriktene og sommergjestene setter pris på bredt utvalg i den minste bygd og ytterste øy, fortsetter Andersen.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere