Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Dette kan stoppe oljefesten

Foto: (Stig B. Fiksdal Adobe RGB 1998)
Tilsynelatende er det knapt en sky på himmelen for norsk olje- og gassindustri.

La det være sagt, først som sist; DnB Nor og konsernsjef Rune Bjerke spår gullår for petroleumsindustrien.

Oljeprisen skal opp, eksportindustrien er robust, investeringene rekordhøye og store funn skaper ny optimisme på norsk sokkel. Og DnB Nor tror heller ikke at usikkerheten i Europa og USA vil gi en global resesjon.

Tilsynelatende er det knapt en sky på himmelen for norsk olje- og gassindustri.

Men;

Alt vi ikke kan se
- Vi må være ydmyke nok til å erkjenne at det kan dukke opp forhold vi ikke ser i dag. Ulykken i Mexicogulfen er et eksempel på en hendelse som kan ryste en hel næring, som kan føre til stor pessimisme og endre rammevilkårene, sier Bjerke til Offshore.no.

- I tillegg har vi muligheten for konflikter i land der det foregår mye produksjon. Konflikter som kan føre til kollaps eller større eller mindre sammenbrudd i markeder.

Statoil har kriseplan
Under Paretokonferansen understreket finansdirektør Torgrim Reitan i Statoil at selskapet er godt skodd for å takle den globale finansuroen som nå preger markedet. 78 milliarder kroner i kontanter og planer om å redusere nettogjelden til 10 prosent innen utgangen av året, var tallene som ble brukt til å støtte vurderingen.

Og selskapet deler Rune Bjerkes syn på hva som kan stikke kjepper i hjulene.

- Usikkerheten er knyttet til makroøkonomi, som selskapet ikke selv kan påvirke. Statoil er godt rustet til å møte en eventuell forverring av situasjonen i verdensøkonomien, sa Jesper Børs-Lind fra selskapets investor relations-avdeling i forbindelse med arrangementet Rogaland på børs.

Bratt opp, bratt ned
DnB Nor-sjefen peker også på et særtrekk ved industrien som kan være nyttig å ha med seg når alle pilene peker oppover.

- Olje- og gassnæringen er kjent for bratte stigninger når det går bra og tilsvarende fall når utviklingen snur. Folk har en tendens til å glemme veldig fort. Vårt råd er å skape verdier på lang sikt, ikke bare i en boom på to-tre år, sier Bjerke.

Les flere saker hos: Offshore.no

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere