*Nettavisen* Økonomi.

Dette kan være viktigere enn å studere

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

- Man velger heller en kandidat med karaktersnitt B og erfaring, enn en med karaktersnitt A uten erfaring, sier Larsen.

StudConsult er et studentdrevet konsulentselskap ved Handelshøyskolen BI. Studenter som har jobbet i selskapet har gått rett ut i sine drømmejobber hos store konsulentselskaper, slik som Deloitte og Quartz+Co.

Studentene oppgir at grunnen til at de har fått jobbene er på grunn av sitt engasjement ved siden av studiene, i StudConsult.

Erfaring teller like mye som karakterer
Nettavisen blogger og jobbekspert, Trine Larsen, forteller at engasjement ved siden av studiene er viktig i jakten på drømmejobben.

- Det er absolutt viktig. Fordi ofte ønsker arbeidsgiver at kandidatene skal ha erfaring, og verv ved siden av studiene kan ofte anses som relevant erfaring. Det er helt klart effektivt å jobbe i studentavisen eller ta del i studentmiljøet. Det synes jeg er veldig lurt, sier Larsen, hodejeger hos Hammer og Hanborg, til Nettavisen NA24.

Hun er tilhenger av at studenter tar på seg verv ved siden av studiene.

Mange studenter er bekymret for å ta på seg for mye ved siden av studiene. Dette på grunn av at det skal ta opp lesetiden for å prestere bra på eksamen og få gode karakterer.

- Jeg må innrømme at man heller velger en kandidat med karaktersnitt B og erfaring, enn en student med karaktersnitt A uten erfaring, sier Larsen.

Finn relevante verv
Det er også viktig å finne det vervet eller den jobben som passer for deg og dine studier.

- Ta på deg verv i studentorganisasjoner eller politiske partier. Finn noe du engasjerer deg for, og prøv å få relevante oppgaver innenfor det som er relevant for studiene dine, sier Larsen.

Hvis man for eksempel studerer til å bli journalist, vil det lønne seg å ta på seg et verv i studentavisen, som de fleste høyskoler i Norge har. Studerer man økonomi kan et verv som gir deg muligheten til å jobbe med økonomioppgaver være lurest.

- Ikke så viktig med nettverk
Gjennom å ta på seg verv ved siden av studiene kommer man i kontakt med mange andre studenter.

Ofte blir det påpekt at et godt nettverk er viktig for å få seg jobb. Larsen tror likevel ikke at nettverk spiller en så stor rolle lenger.

- Jeg tror ofte av private nettverk kan være litt overvurdert. Det er lurt å treffe andre flinke folk uansett i studentmiljøet og arbeidslivet. Prate med andre og lære av andre. Våre undersøkelser viser likevel at private nettverk er overvurdert, sier Larsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.