NA24.no

Dette koster 13 milliarder

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Spisepausene i stat og kommune koster dyrt.

Det viser undersøkelser og beregninger Glåmdalen har gjort.

De fleste av de 143.000 ansatte i staten har betalt spisepause. Dessuten har de avtalefestet 20 minutters spisepause, men praktiserer 30 minutter uten at arbeidsgiver reagerer på det.

Må være tilgjengelig
Ansatte med betalt spisepause skal være tilgjengelig for arbeidsgiver i spisepausa og kan følgelig forstyrres, og de har ikke anledning til å forlate arbeidsplassen.

Også de fleste av de 40.000 som er ansatt i fylkeskommunene har betalt spisetid - i Hedmark fylkeskommune gjelder det alle de mellom 1800 og 1900 ansatte. Også et stort flertall av de 400.000 kommuneansatte i landets 430 kommuner har avtalefestede ordninger med betalt spisepause, skriver Glåmdalen.

Store kommune-forskjeller
Eksempelvis har alle ansatte i departementene, alle lærere og alle ansatte i politiet betalt spisepause. Det samme gjelder de aller fleste i helsesektoren. I praksis arbeider disse da 35 timers uke, mot normalt 37,5 time. Derimot har ikke ansatte i Forsvaret betalt spisepause.

I kommunene er det store forskjeller. I enkelte kommuner har alle ansatte betalt spisepause, i andre bare vel halvparten.

Les flere saker på Glåmdalen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere