Gå til sidens hovedinnhold

Dette koster deg dyrt

Fjellhytte med høy standard nær alpinanlegg koster fort det dobbelte av en enklere hytte lenger vekk.

Tirsdag la EFF og Finn.no frem en stor undersøkelse over prisutviklingen for fjellhytter i Norge.

Etter et fall i prisene i 2008, ble det i løpet av 2009 syv prosent dyrere i snitt å kjøpe hytte i fjellheimen.

SELGE HYTTA? Finn megler

Nordmenn er blitt mer kresne. Vi vil ha høyere standard. Vann og kloakk er dét som koster mest, ifølge undersøkelsen. Hytter med offentlig vann og avløp koster typisk 62 prosent mer enn tilsvarende hytter som ikke har det.

Nettavisen kikket denne uken også på hvor billig du kan slippe dersom du ikke er så opptatt av at det er innlagt vann og kloakk, strøm etcetera.

På de neste plassene over «kostnadstillegg» finner vi: Ingen gjenboere - det vil si naboer som bor rett overfor og som kan se inn. Dette koster 58 prosent mer, parkering - 54 prosent mer, golfbane - 46 prosent mer, mens nærheten til alpinanlegg gir et kostnadstillegg på 39 prosent.

Mange er opptatt av nærheten til alpinalnlegg. Ski inn/ski ut koster flesk. Figuren under viser hvordan snittprisen for en hytte avtar med avstanden til alpinanlegg.

Høyde over havet spiller også en rolle for prisene. Dess høyere hytta ligger, jo dyrere er den.

Gjennomsnittsprisen for en hytte som ligger på over 800 meter er på 1.992.000 kroner, opp seks prosent fra året før.

Ligger hytta på mellom 600-800 meter, er snittprisen 1.772.000 kroner. Men økningen her er på hele 16 prosent. Under 600 meter er snittprisen bare 1.303.000 kroner, opp én prosent.

FØLG HYTTEMARKEDET PÅ BOLIGA.NO

De siste seks åra har gjennomsnittshytta blitt 10 kvadratmeter større. Den er nå 87 kvadratmeter. I tillegg er gjennomsnittsalderen redusert fra 24 år de siste to åra, til 22 år, ifølge undersøkelsen.

I tillegg til standard, avstand til naboer, parkering og nærhet til alpin- og golfanlegg, betyr det selvsagt veldig mye akkurat hvor hytta ligger.

Dyrest i undersøkelsen er hyttene som ligger på Geilo, med en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 27.731 kroner. Til sammenligning er den 22.843 kroner på Trysil. På Blefjell, i den nedre enden av skalaen, er kvadratmeterprisen rundt 14.500 kroner.

En gjennomsnittshytte - rundt 87 kvadrat - men med høy standard, koster nesten det dobbelte på Geilo som på Blefjell (Se bildene i saken).

LES HELE RAPPORTEN HER

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken