NA24.no

Dette koster skjelvet

Foto: HO (Reuters)
Sist oppdatert:
Nå kommer de første kostnadsanslagene på katastrofen.

De kraftige jordskjelvene og tsunamien som har rammet Japan har store humanitære konsekvenser. Det er også en økonomisk side av katastrofen, også den er ekstrem. Det viser det første økonomiske anslaget som storbanken Credit Suisse har gjort.

Koster 1.100 milliarder
Credit Suisse har gjort sitt anslag på de økonomiske tapene på opplysninger som er tilgjengelig mandag. Da kommer storbanken frem til en kostnad på 15 milliarder yen, eller grovt regnet 1.100 milliarder kroner.

Anslagene til Credit Suisse er langt lavere enn de økonomiske tapene som ble beregnet på det store jordskjelvet i Kobe i 1995. Da ble tapene beregnet til 3.100 milliarder kroner. Reuters skriver at Credit Suisses sjeføkonom Hiromichi Shirakawa, viser til at antallet kommersielle leiligheter og motorveier er mindre rammet i det siste jordskjelvet enn i 1995. Det har heller ikke kommet rapporter om at store fabrikker har kollapset, påpeker Shirakawa.

Også kredittratingbyrået Standard & Poor's påpeker at de svake økonomiske utsiktene får ingen umiddelbar effekt på kredittratingen til Japan.


Tungt for japansk industri
Likevel kommer tsunamien og jordskjelvet til å ha stor konsekvenser for japansk industri.

Toyota har bestemt seg for å stenge sin produksjon frem til onsdag denne uken. Det anslåes at dette vil påvirket resultatet til bilfabrikken negativt med 410 millioner kroner hver dag. Også Honda og Sony stenger fabrikkene sine frem til midten av uken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere