NA24.no

Dette låner kommunene hver uke

(Noregs Bank)
Sist oppdatert:
Har nådd elleville høyder.

Det viser tall for kommunesektorens bruttogjeld per februar, publisert av Statistisk sentralbyrå mandag. Til sammen har kommunene og fylkeskommunene nå en gjeld på 345 milliarder kroner - knapt 10 milliarder kroner mer enn ved nyttårsskiftet.

Dermed har sektoren tatt opp ny gjeld for 1 milliard kroner i uka så langt i år, skriver Kommunal Rapport. Bare én gang tidligere har det vært et høyere tempo i låneopptakene så tidlig på året, viser statistikken.

Folkevekst
Sjeføkonom Per Richard Johansen i kommunenes organisasjon KS ser med bekymring på utviklingen.

- Vi har sett en betydelig vekst i kommunesektorens gjeld de siste årene, og vi er bekymret for den sterke veksten. Forklaringen er for det første behov for investeringer som følge av store satsinger som barnehagereformen. Men etter hvert er det den store befolkningsveksten i Norge som har blitt den viktigste driveren bak veksten i låneopptakene. I tillegg kommer en generelt dårlig vedlikeholdsstandard innen flere felt, noe som krever totalrehabiliteringer. Samtidig har kommunenes evne til å finansiere disse investeringene vært for svak, sier sjeføkonom Per Richard Johansen i KS til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Medaljens bakside
Han påpeker at kommunene ved befolkningsvekst i første rekke kun får dekket kostnader til drift, og ikke investeringer før «etter en tid».

- Da må kommunene låne. Og siden befolkningsveksten bare fortsetter, vil investeringene fortsette å øke. Da vil også låneopptaket stige. Man sier jo gjerne at det er bra med befolkningsvekst, men medaljen har en bakside. Og den får kommunesektoren se mye av, påpeker sjeføkonomen.

Bekymret
Geir Bekkevold (KrF) i Stortingets kommunalkomité deler KS’ bekymring.

- Jeg er bekymret for den enorme gjelda som kommune-Norge har i dag – en gjeld som bare har vokst de siste ti årene. Jeg ser med gru på de store konsekvensene lånegjelda vil få ved en renteøkning. Utviklingen vi ser, er stikk i strid med det regjeringen stadig innprenter oss: At kommunene har fått enorme overføringer. Da ser de bort fra at kommunene har vært nødt til å pådra seg stadig mer gjeld, sier han til ANB – og fortsetter:

- De tilbakemeldingene KrF får fra kommunene – samt de kutt mange kommuner må foreta i sine budsjetter – kan tyde på at kommune-Norge har nådd smertegrensen hva opptak angår. Dette er vi nødt til å ta tak i. For KrF er det uaktuelt å strupe kommunene. Poenget er at vi må gi kommunene rammer som gjør at de kan håndtere gjelda og samtidig ivareta et godt tjenestetilbud. Det er her den store utfordringen ligger framover, sier Bekkevold. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere