Gå til sidens hovedinnhold

Dette lønner seg å pusse opp før boligsalg

Tre boligeksperter gir sine beste råd om hva du bør gjøre og ikke gjøre når du skal selge boligen.

Hvilke grep får du igjen for i form av en høyere verdi når du skal selge, hva er bortkastede penger? Ekspertene synes å være nokså enige i sine råd. Først ute er prosjektdirektør og eiendomsmegler Andreas Villand hos Krogsveen

- Det er veldig viktig at arbeidet du har påbegynt, gjøres ferdig. Som meglere kommer vi ofte hjem til folk der det mangler lister, og det trengs noen malingsstrøk. Dette er ting som skulle ha vært gjort og er prioritet nummer én, det er det første vi sier til kunder. Det er sjelden folk har lyst til å fullføre andres jobb, det er lite lystbetont og skaper usikkerhet: Hva annet galt er det her, er det andre ting som er halvgjort? sier Villand til Nettavisen.

Villand sier at å male er veldig viktig. Dette er store flater, er lett synlig, og koster ikke all verden.

Glem badet

- Hva anbefaler dere boligselgerne ikke å gjøre?

- Det er sjelden vi anbefaler oppussing av bad og kjøkken. Det er dyrt for selger, det er dyrt å endre for kjøper, det er kanskje ikke kjøpers stil, og det er tungt å rive ut et nytt kjøkken man ikke liker. Man må spørre seg hva som er en viktig investering for meg og hva som er en viktig investering for kunden.

Villand understreker betydningen av førsteinntrykket og sisteinntrykket til en boligkjøper.

- Man leter etter bekreftelser av førsteinntrykket det er menneskelig psykologi. Sitter man med et godt førsteinntrykk, leter man etter forhold som bekrefter dette, på samme måte som et negativt inntrykk skaper motsatt inntrykk. I en enebolig er det viktig at ting er «på stell» utvendig, at ting ser ordentlig ut når man kommer inn, sier han.

- For en leilighet gjelder det at inngangspartiet er så attraktivt som mulig, det er begrenset hva man kan få gjort med sameiet. Av større ting en selger kan gjøre for å skape ekstra verdi, er å bygge et ekstra soverom, som åpner opp for en ekstra kjøpergruppe. I en enebolig med kjeller, kan det lønne seg bygge ut denne til en hybel?

Husk stuen

- Hvilke er de viktigste rommene som skal se bra ut?

- Stuen, svarer Villand.

- Og hva er de beste rådene du kan gi?

- Det må være at alt ser ferdig og ordentlig ut. Hvis noe er ødelagt, som det elektriske, anbefaler jeg å få inn fagfolk, slik at det eksempelvis ikke henger en løs ledning. Boligkjøpere er opphengt i elektrisitet og rør, svarer Villand.

Rent og pent

Et lite problem som kan oppstå, er at det oppstår svartsopp i silikonen i dusjen. Villand avdramatiserer dette.

- Jeg anbefaler å legge ny silikon tror det er skader, siden noen tror svartsopp er mer alvorlig enn det faktisk er. Noen tror hele badet må byttes, men dette skyldes som regel litt mangelfull renhold og kanskje litt dårlig ventilasjon. Svartsopp har ikke betydning for konstruksjonen av badet. Det er imidlertid veldig viktig at badet er ordentlig ut rent og pent ut., understreker megleren.

Adm. direktør Grethe W. Meier hos Privatmegleren råder også boligselgerne til å bruke kreftene på standardtingene. Konsentrér deg om den enkle oppussingen, som å male, legger nye lister, at det ikke er noe halvveis.

- Jeg anbefaler å male i enkle standardfarger, bruk en nøytral maling. Det er de enkle små tingene som folk ser, som løse stikkontakter, og at det er ryddig og ordentlig, sier Meier.

Utearealene

- Hva er bortkastede penger?

- Ikke bruk penger på bad, kjøkken, de store grepene. Det er for store investeringer til å få igjen pengene. Så ville jeg ha lagt jobb i utearealene, som å sette i hagen i stand. Få på plass et utemøblement, ha noen krukker, blomster. Folk visualiserer hvordan det kan bli, så ta bort for mye privat «stash», småbilder og «nips». Legg dette ned i esker ved visninger, det gjøre det lettere for en potensiell kjøper, svarer Meier.

- Er det gamle keramikkfliser på gulvet, er det verdt å ta bort. Det er ikke en stor investering, men keramikkfliser trekker fort ned.

- Hvilke er de viktigste rommene som skal se bra ut på en visning?

- Kjøkken og bad ikke ville jeg ikke har gjort så mye med, men resten av rommene bør se så bra som mulig ut, med ny maling, nye fliser. Det er snakk om enkle grep. Jeg ville heller gjort badet og kjøkkenet hyggelig, vær heller ærlig på at kjøkkenet er 25 år, og at vi valgte ikke å gjøre noe med det.

Tre måneder

- Og hva er dine beste råd til boligselgerne?

- Spør en megler, gjerne tre måneder før du vil selge, hva anbefaler du å sette i stand? Det gjelder å være forberedt.

Salgsdirektør Andrè Øren i DNB Eiendom sier som de andre man ofte kommer veldig langt med å bruke få kroner, som til en generell overflatebehandling. Det holder å male, eventuelt å legge enkle nye gulv.

- Ja, det betaler seg veldig godt, men malingen bør skje i tidsriktige motefarger, farger som er i vinden. I tillegg til å overflatebehandle er det gode muligheter kostnadseffektive oppgraderinger av kjøkken, ved å skifte ut benkeplater eller frontene.

Opplysningsplikt

- Men her er det opplysningsplikt, og det forutsetter at det visuelle appellerer i større grad, advarer Øren.

- Ellers er det viktig at man opplyser om hva man har gjort i boligen. Det er ryddig å opplyse om det er malt i forkant av et salg, det virker ikke nødvendigvis negativt inn på en kjøper. Derimot er jeg generelt skeptisk til omfattende baderomsrehabilitering hvis det ikke er en del av et større bilde.

Øren minner om at det er strenge krav til å pusse opp et våtrom som bad. Gjør man det, er det viktig å kunne dokumentere arbeidet som er gjort. Det gjelder både rør og elektrisk arbeid.

Ikke smink

- Hvilke rom mener du er de viktigste som skal se bra ut ved en visning?

- Det er rommene du oppholder deg i. Når det gjelder badet, er det bedre at det viser seg fra sin sanne side enn å sminke det med nye fliser på gamle fliser eller å male over de gamle. Da gir du uttrykk for at badet er noe annet enn det er. De store utfordringene på badet finner du nede i gulvet og inni veggene, sier salgsdirektøren.

- Og dine beste råd, hva er det?

- Som sagt, du kommer veldig langt med overflatebehandling. Pusser du opp badet, tar du også risikoen for det nye badet, og det skaper forventningene hos kjøperen. Et gammelt bad skaper derimot de riktige forventningene, svarer Øren.

Les også

Carl I. Hagens krav til Frp i regjeringsforhandlingene

Les også

Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen holdes skjult

Les også

Her er Olav Thons tips til et langt liv

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff

Kommentarer til denne saken