NA24.no

Dette løpet slår både Birken og maraton

Foto: Hornindal Rundt
Sist oppdatert:
Normal løpstid er mellom 10 og 30 timer. Og det er ikke mangel på deltakere.

Er du en av dem som sliter deg over fjellet mellom Rena og Lillehammer hvert år, og har flere maraton på CV-en? Eller er du blant dem som blir sliten bare ved tanken?

Uansett, dette løpet kan ta pusten fra både fra den treningsglade og mosjonisten. Terrengløpet i den norske fjellheimen overgår det meste av kondisjonsmessige utfordringer.

SE BILDESERIE NEDERST I SAKEN!

Dobbel maraton

Hornindal Rundt er et fjelløp, og et såkalt ultraløp, som går gjennom vill og vakker natur i Hornindal, i Sogn og Fjordane. Med 75 kilometer er løpet nesten dobbelt så langt som en maraton. I tillegg skal deltakerne gjennom hele 5700 høydemeter.

Det høres voldtsomt ut, men i virkeligheten er ikke løpet forbeholdt topptrente idrettsutøvere.

- Hornindal Rundt har en bred profil med alt fra godt trente mosjonister til profesjonelle ultraløpere på landslagsnivå, både i inn- og utland, forteller Svein Otto Espe, som er mediesjef for løpet.

- Aldersgruppa går fra 14 år med følge eller foresette til pensjonister, som alle fremdeles er godt trent.

Mediesjef Svein Otto Espe ved Gulekoppen, en av de mange toppene deltagerne skal over.


Ikke mangel på deltakere

Løypa går opp og ned, over fjelltopper og gjennom daler. Deltakerne skal gjennom poster som er fordelt i hele Hornindal.

Det er normalt å bruke mellom 10 og 30 timer totalt på ultraløpet. Det er imidlertid også mulig å melde seg på halve distansen.

- Dette er løpet for folk som virkelig vil ha en skikkelig utfordring. Det er mange som melder seg på 75 kilometersløpet, men som velger å si seg fornøyde med halv distansen, forteller Espe.

- Dette uten at det går på bekostning av prestasjonsfølelsen, når man opplever hvor utfordrende det er å mestre selv 38 kilometer i Hornindalsfjella, understreker han.

- Er det mange nok nordmenn som er spreke nok til at dere kan arrangere dette?

- Selvsagt! Vår erfaring tilsier faktisk at vi må vurdere å sette en maksgrense på antall deltakere, svarer Espe.


Får stor oppmerksomhet

Siden løpet ble arrangert for første gang i 2010, har arrangørene opplevd stor vekst. Ideen oppstod etter at noen spreke hornindøler konkurrerte seg i mellom, i å legge bak seg flest mulig poster på en dag.

- Primus motor Amund Sverre Tomasgard fikk da ideen om å gjøre dette til et løp i organisert form, som en ekstremvariant av alle motbakkeløpene.

- Vi ser nå at Ultraløp er en ting i tiden, og Hornindal Rundt har posisjonert seg til å være et av landets største ultraløpsarrangementer, mener mediesjefen.

Løpet får også oppmerksomhet utenlands. Denne videoen av landskapet løpet går gjennom har gitt arrangøren stor respons:


5. juli går årets løp av stabelen. Blant de påmeldte er det mange som konkurrerer i ultraløp. Det er løpere både fra Norge og utlandet påmeldt. I tillegg er den lokale 16-åringen Rasmus Haugen påmeldt til 78-kilometersløypa. Han anses som et kjempetalent innen fjelløp, og vant 38-kilometersløypa i fjor.

NB! Det er fortsatt mulig å melde seg på løpet!

SE BILDER FRA LØPET:

Deltaker Thomas Andersen.

Løperne passerer Lisjekupa.
Deltaker Jan Rune Oppheim.
Utsikt fra Storehornet, der traseen går forbi.
Deltaker Mattias Gärdsback.
Deltaker Ola Hovdenak får i seg proviant under det ekstreme løpet.
Storehornet.


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere