I forrige uke sendte Oslo kommune ut melding til 177.000 boligeiere om den omstridte eiendomsskatten det rødgrønne byrådet nå innfører.

De fleste fikk beskjed om at de slipper å betale skatten, mens en mindre gruppe innbyggere med større boligverdier, må ta regningen.

Nettavisen har bedt om en oversikt over hva Oslo-byrådene selv må betale, og tallene fra Byråd for finans viser at det foreløpig er kun to av åtte byråder som rammes av eiendomsskatten de selv har innført.

Les også: Så mange må betale eiendomsskatt i Oslo

Lippestad må betale mest

En av byrådene som må betale eiendomsskatt, er byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Johansen må ifølge tallene betale 1417 kroner i år.

Johansen bor i en enebolig på Lindeberg, i bydel Alna på Oslos Østkant.

Den andre som får regning for eiendomsskatt i posten, er byråd for næring og eierskap, Geir Lippestad (Ap).

Lippestad bor på Nordstrand i Oslo, og må i år betale 9592 kroner.

Byråd for miljø og samferdsel, Lan Marie Nguyen Berg (MDG), byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap) og byråd for finans, Robert Steen (Ap), skal betale null kroner i eiendomsskatt.

Her kan du selv søke i eiendomsskattelisten til Oslo kommune (ekstern lenke)

- Vi er som gjennomsnittet

- Hva tenker du om at dere som har bestemt dette, skal betale så lite selv?

- Er det virkelig det riktige bildet? Ser du på Oslo så er det i overkant av 20 prosent av boligene som kommer i en situasjon som må være med å bidra med en eiendomsskatt. Det betyr at hvis en ser på byrådet som en gruppe, er antallet som skal betale eiendomsskatt høyere enn gjennomsnittet som skal betale i Oslo, sier byråd for finans, Robert Steen (Ap), til Nettavisen.

Steen mener byrådet verken betaler uforholdsmessig mye eller lite i forhold til resten av Oslos innbyggere, og viser til at det gjennomsnittlige beløpet som skal betales i Oslo, er 4800 kroner.

- Hvis du ser på snittet på det byrådene skal betale, er det skremmende likt gjennomsnittet i Oslo. Det ser ut som om Oslos byråd representerer gjennomsnittet, og så er det noen som betaler mer og noen som betaler mindre. Det er rett og slett et speilbilde av Oslos befolkning, sier han, og legger muntert til:

- Det var ikke intensjonen at vi skulle ende på snittet.

Video: Her er noen forslag og meninger fra MDG som har skapt reaksjoner (saken fortsetter).

HTML EMBED
embedNAvideo("kiN7b-fPkSJpfihF1Q7kxA", false)


Les også: Ingen fra Oslo Vest i det nye byrådet

Bor i borettslag

Tre av byrådene bor i leiligheter i et borettslag, og er dermed også oppført med null kroner i eiendomsskatt. Eventuelle regninger for skatten sendes da samlet til borettslaget, som igjen må fordele eiendomsskatten.

Dette gjelder byråd for oppvekst og samferdsel, Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV) og byråd for byutvikling, Hanne E. Marcussen (MDG).

- Borettslagene har ikke fordelt ut regningene ennå, så en skal ikke se bort fra at én eller to av de som står med null kroner og bor i et borettslag må betale eiendomsskatt, sier Steen.

Les også: Saksøker Oslo kommune for eiendomsskattfradrag

- Jeg mener det genuint

Han får selv fritak for eiendomsskatt i år fordi har kjøpt ny bolig, men også han må betale sin egen skatt neste år.

- Jeg har kjøpt ny bolig og da er eiendomsskatten slik at alle som har kjøpt ny bolig får taksten året etter. Man får da ikke eiendomsskatt det første året, sier Steen til Nettavisen.

Om finansbyråden ikke hadde fått fritak i år, hadde han måttet betale 3991 kroner i skatt for sin bolig på Oppsal i Oslo.

- Neste år regner jeg med å betale 6000 kroner i skatt, og sånn sett ligger jeg på gjennomsnittet for de som skal betale i Oslo, sier Steen.

- Ser du selv fram til å betale eiendomsskatt?

- Dette mener jeg faktisk genuint. Årsaken til at jeg får en eiendomsskatt på 6000 kroner neste år, er at jeg har hatt råd til å kjøpe et hus til over 6 millioner kroner i år. Det at jeg da er med å bidrar til å få flere barnehager og en bedre eldreomsorg i denne byen, det har jeg råd til, sier han.

Slik fordeles eiendomsskatten i Oslo (Artikkelen fortsetter under):


- Ikke vært mye reaksjoner

Eiendomsskatten vil gi totalt 266.593.515 skattekroner til Oslo kommune. Gjennomsnittsskatt per eiendom som må betale skatt, er 4781 kroner, og gjennomsnittsskatt per innbygger er 405 kroner.

- Hva tenker du om kritikken som har kommet mot skatten?

- Det lurer jeg også på om er et riktig bilde. Jeg sitter her og opplever at det ikke har vært så mye reaksjoner. Den største overraskelsen etter at vi har sendt ut kravene, er at det har vært lite overraskelser og lite henvendelser rundt dette. Jeg tror folk er villige til å bidra noe mer om pengene brukes på en fornuftig måte, sier Steen.

Antall eiendommer som får eiendomsskatt er 55.761, som tilsvarer over 20 prosent av boligene eller 32,3 prosent av eiendomsmassen i Oslo. Flesteparten av disse eiendommene ligger på Oslos vestkant.