Ryanair har endret håndbagasjereglene for alle reisende fra 1. november 2018. Nå kan du bare ta en liten veske (40X20x25 cm) med inn på flyet. Vil du ha med en vanlig, stor håndbagasje (55x40x20 cm), har du to forskjellige valg, som begge koster penger.

Du kan ta med deg bagasjen på flyet som en del av såkalt prioritert ombordstigning. Det koster 66 kroner.

Eventuelt kan du sjekke inn håndbagasjen på flyplassen. Det koster 88 kroner, mer enn å ha den i flyet, men mindre enn hva det koster for en vanlig stor bagasje.

I videoen øverst forklares alt du må vite om disse nye og relativt kompliserte reglene, slik at du slipper en ublid start på turen din.

Ryanair endret reglene senest i januar, men disse reglene gjelder altså ikke fra 1. november 2018.

Vil gjøre det raskere

Målet med regelendringen til Ryanair i januar var ifølge selskapet å få færre forsinkelser og øke hastigheten på ombordstigningen.

Flyselskapet begrunner også denne siste endringen med at de vil ha færre forsinkelser.

- De nye reglene vil gjøre ombordstigningen raskere og kutte forsinkelser. 60 prosent av kundene vil være upåvirket av disse endringene. Vi venter at de øvrige 40 prosentene vil enten kjøpe Prioritert ombordstigning eller en bagasje på ti kilo eller velge å reise med kun en liten bagasje, slik mange allerede gjør, sier Kenny Jacobs i Ryanair i en pressemelding.

Wizz Air følger etter

De nye reglene er forøvrig ganske like endringene som Wizz Air gjorde tidligere i høst.

Les også: Wizz Air varsler stopp for gratis håndbagasje

SAS og Norwegian har imidlertid så langt ikke kunngjort at de gjør noen endring.