NA24.no

Dette presser renten

Sist oppdatert:
Nye tall kan sende renten opp.

Tirsdag kom konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viste en oppgang på 0,6 prosent fra februar til mars i år.

NA24 - din næringslivsavis

Det var særlig prisvekst på klær og bensin som trakk prisveksten oppover. Dette kan være med på å sende renten oppover, ettersom Norges Bank har et fast blikk på utviklingen i prisene.

Fra i mars i fjor til mars i år steg prisene med 1,1 prosent. Men prisveksten når man justerer vekk energivarer og avgiftsendringer (KPI- JAE) steg prisene med 1,5 prosent.

Klær og sko dyrere
Prisveksten på klær og skotøy steg med 1,5 prosent i februar, men samlet steg det med hele 5,4 prosent i mars. Klesprisene steg med 5,9 prosent i perioden, noe som er mer enn prisen på sko som steg med 3,2 prosent.

- Til tross for prisoppgang i februar og mars har ikke prisene hentet seg inn etter sesongsalget, samlet lå prisene i mars fortsatt 5,0 prosent under desembernivået, melder SSB.

Bensinen ble også dyrere. Prisen på bensin steg med 2,9 prosent, og bidro til å sende konsumprisen opp i mars. Men også prisen på teleutstyr samt pris på alkoholfrie drikkevarer steg.

På den andre siden virker fallet i elektrisitetsprisene inn. Disse falt fra februar til mars med 2,5 prosent. Siden september har el-prisene falt med hele 34,2 prosent.

Tjenester ble dyrere
Prisene på tjenester steg også i perioden. Prisene på kultur- og fritidstjenester steg med 7,2 prosent mens prisen på transporttjenester steg med 4 prosent. Prisen på hotellovernattinger steg med hele 10,9 prosent.

Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at dagens tall øker sannsynligheten for en renteheving til. Han peker på at det nå både er importert prisvekst og prisvekst på det som produsers i Norge. Handelsbanken forventer nå et nytt rentehopp allerede i april, men at Norges Bank vil vente med renteheving i mai. Meldingen fra Handelsbanken er klar. Periodenm med hyperlav inflasjon er bak oss.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere