Dette presser renten

Nye tall kan sende renten opp.

10.04.07 11:33

Tirsdag kom konsumprisindeksen fra Statistisk sentralbyrå (SSB) som viste en oppgang på 0,6 prosent fra februar til mars i år.

NA24 - din næringslivsavis

Det var særlig prisvekst på klær og bensin som trakk prisveksten oppover. Dette kan være med på å sende renten oppover, ettersom Norges Bank har et fast blikk på utviklingen i prisene.

Fra i mars i fjor til mars i år steg prisene med 1,1 prosent. Men prisveksten når man justerer vekk energivarer og avgiftsendringer (KPI- JAE) steg prisene med 1,5 prosent.

Klær og sko dyrere
Prisveksten på klær og skotøy steg med 1,5 prosent i februar, men samlet steg det med hele 5,4 prosent i mars. Klesprisene steg med 5,9 prosent i perioden, noe som er mer enn prisen på sko som steg med 3,2 prosent.

- Til tross for prisoppgang i februar og mars har ikke prisene hentet seg inn etter sesongsalget, samlet lå prisene i mars fortsatt 5,0 prosent under desembernivået, melder SSB.

Bensinen ble også dyrere. Prisen på bensin steg med 2,9 prosent, og bidro til å sende konsumprisen opp i mars. Men også prisen på teleutstyr samt pris på alkoholfrie drikkevarer steg.

På den andre siden virker fallet i elektrisitetsprisene inn. Disse falt fra februar til mars med 2,5 prosent. Siden september har el-prisene falt med hele 34,2 prosent.

Tjenester ble dyrere
Prisene på tjenester steg også i perioden. Prisene på kultur- og fritidstjenester steg med 7,2 prosent mens prisen på transporttjenester steg med 4 prosent. Prisen på hotellovernattinger steg med hele 10,9 prosent.

Shakeb Syed, økonom i Handelsbanken, forteller til NA24 at dagens tall øker sannsynligheten for en renteheving til. Han peker på at det nå både er importert prisvekst og prisvekst på det som produsers i Norge. Handelsbanken forventer nå et nytt rentehopp allerede i april, men at Norges Bank vil vente med renteheving i mai. Meldingen fra Handelsbanken er klar. Periodenm med hyperlav inflasjon er bak oss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag