NA24.no

- Du har en del advokater som jobber på sin måte, men de leverer. Gode advokater er dyre, sa Tormod Hermansen.
- Du har en del advokater som jobber på sin måte, men de leverer. Gode advokater er dyre, sa Tormod Hermansen. Foto: Paul Weaver

Dette sa Hermansen om korrupsjon i 2012

Sist oppdatert:
Mannen som skapte Telenor snakket ut etter korrupsjonsmistanke.

De siste dagene har det igjen blåst rundt Telenor satsning i utlandet.

Det er som flere ganger tidligere eierskapet i russiske Vimpelcom som vekker oppsikt. Vimpelcom sin investering på 600 millioner kroner i Usbekistan kobles opp mot korrupsjon og hvitvasking. 

Det er nå to år siden det først ble satt fokus på investeringen i Usbekistan.

Legendariske Tormod Hermansen tok Televerket fra å være en kjedelig statsmonopolist i lille Norge til å bli en betydelig internasjonal aktør.

Telenors investeringer i korrupte land som Russland, Ukraina, Thailand, Malaysia og mange flere, ble satt igang under Hermansens ledelse og er grunnlaget for Telenors suksess.

Her er det mannen, som fikk Telenor til å gå inn i Russland, sa han til Nettavisen i et sjeldent intervju for to år siden:

- Du ble advart mot å investere i disse områdene også. Hvordan er det mulig, uten et snev av korrupsjon, å få det til?

- For det første, må du ha et forhold til dine partnere, som er veldig nært. Jeg hadde kanskje et nærmere forhold til Fridman enn det Baksaas hadde til å begynne med. I dag tror jeg Baksaas har et veldig godt forhold til ham, men disse organisasjonene rundt Fridman, er jo lagt opp for å føre krig, til å erobre, og de må møtes høyt på banen.

- Man må aldri la de få lov til å slå kiler inn. Jeg tror kanskje at de på et tidspunkt, fikk et inntrykk av at de kunne presse seg lenger fram, enn det de egentlig kunne. Telenor har jo svart på utfordringen med ...

- De svarte kanskje litt sent?

- De kom nok litt senere ut på banen enn de kunne ha gjort, men du må ha et nært forhold til myndighetene. Du må tvinge myndighetene til å respektere egne regler. Dette er et vanskelig spill.

- Grunnen til at jeg spør: Du har Siemens og flere større internasjonale konsern som har blitt plukket fra hverandre, med tanke på korrupsjon. De har vært i Russland, og «all over the place», og dette er selskaper Telenor konkurrerer med, disse store, internasjonale ...

- Vi var jo ikke i tvil om at de store leverandørbedriftene, Siemens og så videre, de kjøpte seg jo posisjoner.

- Jeg har lest rapporter fra USA. Det er helt vilt ...

- I Norge har vi ikke gått ut i verden med de holdningene.

Dyre advokater

- Du kan med hånden på hjertet si at det var aldri noe korrupsjon i din tid i Telenor?

- Ikke korrupsjon i den forstand, men la meg si at når du skal etablere deg i et slikt land, så må du ha dyktige advokater, for å hjelpe deg.

- Og det er ikke gratis.

- Nei, det er ikke gratis, og du har en del advokater som jobber på sin måte, men de leverer.

- Var de dyre?

- Gode advokater er dyre.

- Men var de ekstra dyre her?

- Nei, det vil jeg ikke si.

- Det var ikke sånn at de var mellommenn for penger som ble ...

- Nei, men de jobbet på en sånn måte at de kanskje måtte håndgå sakene fram, når man skulle ha en spesiell tillatelse eller noe sånn. Det vet ikke jeg noen ting om, men jeg vil ikke utelukke det. Men noen korrupsjon i ordets egentlige forstand ...

- Korrupsjon skjer jo ofte ved at mye går gjennom mellommenn. At det var en lokal agent, eller advokat, som fikk relativt store eller små beløp, som da betalte videre til ...

- I min tid brukte vi ikke den typen mellommenn, men vi hadde store advokatregninger.

- Så man kan egentlig ikke utelukke at pengene kan ha gått til ... Hadde du visst at pengene gikk til det, så hadde du sagt nei?

- Det kan man ikke utelukke, men vi hadde aldri noen indikasjoner på at det var slik, og dette var jo internasjonale advokater.

- Som også brukte lokale partnere?

- Ja.

- Du må huske at dette var på 1990-tallet, da det var mye mindre fokus på korrupsjon og det var uoversiktelige forhold.

Skattefradrag for korrupsjon
- Lisensen til Vimpelcom. Hvordan fikk selskapet den?

- Den hadde allerede vår partner der borte, da vi gikk inn. Han hadde en mobillisens, men ikke kapital, noe vi hadde nok av.

- Hvordan han fikk tilrivet seg lisensen, vet ikke jeg. Jeg husker ikke helt hva han heter, men han var en fremtreden offiser som hadde hatt en nøkkelrolle i det russiske romfartsprogrammet.

- Jeg intervjuet Stein Lier-Hansen. Han mente at den norske definisjonen på korrupsjon ikke er riktig. Vil du at Statoil og Yara skal legge penger i statskassen, da må du se litt igjennom fingrene på visse ting.

- Altså, jeg er så gammel at jeg jobbet i Finansdepartementet da Hydro hadde en sak om hvorvidt de skulle få fradrag på skatten for sine korrupsjonskostnader. Og det fikk de. Det var så sent som på 80-tallet.

- I Tyskland så var det jo frem til 1999.

- Ja, så verden har forandret seg veldig, og jeg tror at det er på de aller fleste måter til det bedre. Vi har fått et mye strengere internasjonalt regelverk, og dette er bra, og at man bruker litt tid på å gå seg til, det er klart. I Aserbajdsjan, så var det slik før, at ingen fikk lov å ha en jobb som toller i mer enn i to år. For da skulle den jobben gå til nestemann.

- I Øst-Europa blir du jo stoppet i bil 3-4 ganger på en to timers tur og da må du ha 100 kroner klar.

- Jeg tror at alt i alt så har det blitt en helt annen bevissthet omkring korrupsjon, også gjelder det i Norge at man holder seg på omtrent den samme forståelse som man gjør i andre land.

- Telenor har ansvar
Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom og har 43 prosent av stemmene.

- Telenor har ansvar for at det etableres etiske regler og at god forretningsskikk følges.

- Men det er jo ikke snakk om store summer, og i en milliarbutikk som Vimpelcom, er det vel umulig å fange opp alt?

- Man har revisjonsplikt som skal sørge for at lover og regler følges. Men som du påpeker, er det ikke alltid like lett å fange opp alt.

- Du er flink til å spille på lag og bygge relasjoner. Hvor nært var forholdet til Mikhail Fridman?

- Vi spiste middag sammen, og vi hadde møter over bordet sammen, bare han og jeg. Når man har møter med russerne, så sitter man først mange rundt bordet, og etter hvert sender man folk ut, og til slutt ender man opp bare han og jeg inne på kontoret og driver håndbakbryting. Men da vet vi begge to at vi skal ha en løsning som vi begge kan leve med.

- Kunne du stole på ham?

- Ja, på det tidspunkt og gjennom de prosessene hadde jeg en klar følelse av at hvis vi hadde en handshake, så hadde vi en handshake.

- Det hadde vel kanskje unngått litt av problemene som er nå, da, høyst sannsynlig?

- Det er vanskelig å si. Husk på at en mann som Fridman, han har en ganske stor gruppe mennesker rundt seg, som også har eierinteresser, men som også er hans oberster og soldater. Disse lagene setter de opp, nærmest i krigsformasjon. Så det er en ganske tøff situasjon.

- Men det er han som bestemmer?

- Til slutt så bestemmer han, men de trekker ikke Fridman inn før det er helt nødvendig. Det er en organisasjonsdynamikk i det her. Jeg vil ikke si at forløpene ville vært annerledes, men det man har lært er at man må være veldig tidlig på ballen.

- Som alltid ellers i en forhandlingssituasjon, du må forstå motparten, du må skjønne hvordan det er de tenker. Hva er det de forsøker å få til? Også må du være tydelig på hva er det du kan være med på og hva er det du ikke kan være med på. Det er litt sånn logisk håndbakbryting.

- Regelen er: Ikke slipp de lenger fram på banen, enn det du kan for at du skal ha kontroll. Jeg tror russerne skiftet blikket veldig langt fram på banen i forbindelse med skiftet mellom meg og Baksaas. Det er ikke lett å ta igjen, men jeg synes Fredrik har gjort en beundringsverdig jobb med å etablere relasjonen, vedlikeholde den. Han har en personlig relasjon med Friedman, men også med Medvedev.

- Har du noen kontakt med russerne fortsatt?

- Nei, ikke nå. Jeg hadde kontakt en stund, på et tidlig tidspunkt.

- 2005-06?

- Nei, ikke så sent.

- Men de prøvde å bruke deg som brobygger?

- Ja.

- Det var russerne?

- Ja, det var russerne, men jeg har vært veldig tydelig på at jeg har ikke noe å bidra med i noen retning, jeg var ute. Men det synes de var litt rart, for sånn fungerer det ikke der, vet du.

LES HER: - Jeg er engstelig

LES HER: Kan sitte på en skikkelig bombe

Jon Fredrik Baksaas som onsdag ble kalt inn på teppet til næringsminister Monica Mæland vil ikke kommentere saken.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere