Dette skal alle få se på TV

Foto: (Reuters/Scanpix)

Her er listen over sportsbegivenheter regjeringen mener alle må få se på TV.

24.06.11 10:38

Kulturdepartementet og Anniken Huitfeldt har endelig fått fart på seg, og fått sendt ut på høring en liste over de sportsbegivenhetene som regjeringen mener bør kunne ses av alle nordmenn, på TV.

Departementet foreslår at følgende begivenheter skal kvalifisere som begivenheter av vesentlig samfunnsmessig betydning:

* OL, sommer- og vinterlekene.

* VM og EM i fotball for menn, herunder kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.

* VM og EM i håndball for kvinner, samt kvalifiseringskamper med norsk deltakelse.

* Cupfinalen i fotball for menn

* VM på ski, nordiske grener

* VM i alpint

* Holmenkollen Ski Festival

* VM i skiskyting

Holdes av for TV2, TVNorge og NRK
Departementet legger opp til at det kun er NRK,TV2 og TVNorge som i praksis skal kunne sende de store sportshendelsene.

«Med at fjernsynssendingen mottas av «en betydelig del av seerne» i Norge menes at fjernsynskanalen faktisk mottas av minst 90 prosent av seerne. Det foreslås derfor at ordlyden i kringkastingsforskriften § 5-2 endres, slik at det klart fremkommer at med «en betydelig andel av seerne» menes fjernsynskanaler som faktisk mottas av minst 90 prosent av seerne. I praksis innebærer dette at kanalen anses for å være mottatt av en «betydelig del av seerne dersom minst 90 prosent av seerne mottar kanalen gjennom en grunnpakke, som enkeltkanal uten krav om at kjøpes en grunnpakke, eller ukryptert. Det vil bero på en konkret vurdering i hvert tilfelle om en kringkaster faktisk mottas av minst 90 prosent av seerne, skriver regjeringen.

I høringsnotatet heter det videre at det skal lages en liste over de TV-kanalene som til enhver tid tilfredstiller kriteriene.

«Hvilke fjernsynskanaler som anses å mottas av en betydelig andel av seerne på vederlagsfritt fjernsyn stadig vil kunne være i endring. Departementet foreslår derfor at Medietilsynet ved enkeltvedtak skal fastsette hvilke fjernsynskanaler som oppfyller kriteriene for å være vederlagsfritt fjernsyn som kan mottas av en betydelig del av», heter det.

Åtte land har begrensninger
I regjeringens notat heter det at det er i dag åtte land som har lister over viktige begivenheter som er godkjent av EU-kommisjonen: Storbritannia, Østerrike, Belgia, Tyskland, Frankrike, Finland, Irland og Italia. Det framgår av disse listene at det fortrinnsvis er store sportsarrangement, som OL og fotball-VM/EM som er listeført.

Kriteriene for å få godkjent en begrensning av TV-rettighetene i EU er:

1. Begivenheten har tradisjonelt blitt sendt i vederlagsfritt fjernsyn og har vært fulgt av en stor del av fjernsynsseerne i den aktuelle medlemsstaten.

2. Begivenheten har en særlig allmenn kulturell betydning for befolkningen i den aktuelle medlemsstaten som en del av medlemsstatens kulturelle identitet.

3. Et nasjonalt lag deltar i en større internasjonal begivenhet.

4. Begivenheten har en særlig allmenn betydning i den aktuelle medlemsstaten og ikke bare for de seerne som vanligvis følger aktiviteten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag