*Nettavisen* Økonomi.

Dette skiltet kan bli histoire

Foto: Nicolai Eriksen (AN.no)

Statens vegvesen foreslår dramatisk endring.

(AN.no): Statens vegvesen ønsker å fjerne geografisk inndeling av kjennemerkeseriene på bilskilt.

I dag er kjennemerkeseriene geografisk inndelt i distrikter. Det vil si at de ulike distriktene har kjennemerker med bestemte bokstavkombinasjoner som tildeles ved førstegangsregistrering, og ved bytte av kjennemerker ved tap eller tyveri.

I tillegg finnes det egne bokstavkombinasjoner for noen spesielle grupper; ambassadekjøretøy (CD), elektriskdrevet kjøretøy (EL), gassdrevet kjøretøy (GA), hydrogendrevet kjøretøy (HY) og Svalbardregisterte kjøretøy (ZN).

Vil bli unntak

Ønsket er nå å innføre en kjennemerkeserie som er geografisk uavhengig. Det innebærer at det ikke lenger vil være mulig å se på kjennemerket i hvilken landsdel kjøretøyet er førstegangsregistrert.

- Vi håper å innføre en nummerserie for hele landet. Det vi ønsker er å fjerne den geografiske inndelingen. Helt konkret hvilken nummerserie vi vil begynne på er ikke sikkert enda, men skiltene vil se likt ut som i dag, sier seksjonssjefen Heidi Øwre ved kjøretøyregistreringen i Statens vegvesen Vegdirektoratet til AN.no.

Ifølge Statens vegvesen er ikke det nye forslaget til hinder for at de senere kan lage unntak med bokstavkombinasjoner for nye kjøretøy med nye drivstofftyper, eller dersom det skulle være nødvendig å skille ut en egnet gruppe kjøretøy.

Går tom

Øwre forteller at det begynner å haste med å få på plass en ny ordning.

- Hovedårsaken for forslaget er at vi er i ferd med å gå tom for firesifferserien i visse distrikter, noe som i praksis tvinger frem en endring. I dag skaper dette et merarbeid ved at vi må forflytte bokstavkombinasjoner når et distrikt som går tomt behøver nye serier. Overgang til en geografisk uavhengig kjennemerkeserie vil føre til at kombinasjonen to bokstaver, fire tall vil vare i flere år, forklarer Øwre.

Vegvesenet er usikre på om forslaget vil møte noen motstand.

- Det beror rett og slett på hvor viktig det er for folk at vi har den geografiske tilknyttingen. Noen synes det er interessant å vite hvor bilene ble førstegangsregistrert.

Fulle lagre

I dag kan man i teorien få skilt fra hvor som helst i landet. Det betyr at de lokale kontorene ofte må ha skilt på lager fra nærliggende distrikt.

- Man kan få nummerskilt fra hvor som helst, mens med det nye forslaget vil trafikkstasjoner som kan registrere kjøretøy på vegne av Statens vegvesen slippe å ha overfylte lagre eller sende skilt seg i mellom. Det er en betydelig effektiviseringsgevinst, forteller seksjonssjefen.

Kan gjennomføres i år

Øwre er sterk i troen på at forslaget blir vedtatt. Høringsfristen går ut den 21. januar.

- Vi legger til grunn at vi får gjennomslag den 21. januar. Den tekniske løsningen er ikke klar enda, men så fort det er på plass vil vi kunne sette i gang. Vi snakker i løpet av året, bekrefter Øwre.

Denne saken er levert av AN.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.