NA24.no

MÅ SVARE OM SIKKERHET: Tromsø kommune har varslet utbygger Sollidgården Eiendomsutvikling AS om at Tromsø kommune vil vurdere å utføre kontroll av sikkerhetskontroll på tiltakshavers regning, om eier ikke gjør rede for sikkerhetstiltakene.
MÅ SVARE OM SIKKERHET: Tromsø kommune har varslet utbygger Sollidgården Eiendomsutvikling AS om at Tromsø kommune vil vurdere å utføre kontroll av sikkerhetskontroll på tiltakshavers regning, om eier ikke gjør rede for sikkerhetstiltakene. Foto: Sissel Wessel-Hansen (Nordlys)

Dette sorte hullet koster naboene dyrt

Sist oppdatert:
Tromsø kommune har mottatt en rekke bekymringsmeldinger.

- Jeg har ingen plass å gjøre av snøen til vinteren. Det er jo bare et stort hull foran huset mitt. Jeg vet heller ikke om sikringstiltakene som er gjort er tilstrekkelige når vinterfrosten kommer, sier nabo i vest Tor Erik Jensen til Nordlys.

Han er en av naboene som har ytret sin bekymring til Tromsø kommune om sikringen av eiendommen Mellomvegen 37/39 nær sentrum i Tromsø. På tomta skal det i framtida reise seg ei omstridt lavblokk. Tidligere har det foregått omfattende utgraving av tomta for å gi plass til en fireetasjes blokk. Det er planlagt parkering under bakken.

Stoppet opp
Men byggeaktiviteten lar vente på seg. I flere måneder har naboene levd på kanten av stupet til et gigantisk hull.

Nå har eieren av tomta Sollidgården Eiendomsutvikling AS, ved Idar Gabrielsen, fått frist til 3. oktober til å gi Tromsø kommune dokumentasjon på at tryggheten til naboene er tilstrekkelig ivaretatt. Tromsø kommune varsler at at de vurderer å gjennomføre en uavhengig kontroll, for tiltakshavers regning, om ikke Tromsø kommune får tilfredsstillende dokumentasjon.

Anmeldt
Tidligere i år overtok Sollidgården hele prosjektet fra daværende utbygger Fredrik Nordmo.

På det tidspunktet var tomten gravd ut – et arbeid som førte til både naboprotester og en anmeldelse fra kommunen for brudd på plan- og bygningsloven.

Anmeldelsen ble levert politiet i juni.

Store tap
Jensen sier den planlagte lavblokka har påført han store tap allerede.

- Først tapte vi saken mot tidligere eier da vi forsøkte å stoppe byggingen. Da måtte tre naboer til sammen betale 450.000 i saksomkostninger. Verdien på huset har falt med 700.000, i følge takstmann. Og nå har vi tapt en parkeringsplass på grunn av sikringer som er satt opp. Jeg har heller ingen plass å gjøre av snøen til vinteren, sier Jensen.

- Uakseptabelt
I følge brevet fra Tromsø kommune, deler kommunen Jensens bekymring. Byggesakssjef Laila Falck skriver at Byutvikling har mottatt bekymringmeldinger fra andre hold, for om sikringstiltakene er tilstrekkelige når vinteren nå setter inn.

LANG VENTETID: Naboer sier de håper byggingen av blokka snart igangsettes slik at de ikke trenger bo på kanten av stupet. Slik så det ut på tomta tidligere i år.


Falck påpeker at det er flere åpne riss og sprekker i fjellet etter spregningen, med risiko for ytterligere utrasing som følge av frost og issprenging.

Falck påpeker også at løsmassene under veien synes lite betryggende sikret. Byggesakssjefen sier det er uakseptabelt for kommunen om tomta blir stående slik gjennom vinteren uten at kommunen får svar på om nødvendig sikkerhet er ivaretatt.

Økt antall leiligheter
Den nye utbyggeren har økt antall leiligheter fra ti til 12. En oppstart av prosjektet er satt på vent.

- Som nær nabo til blokka, er vi bekymret for endringen som vi har fått nabovarsel om, sier nabo Bjørn August Krane.

- Nå venter vi bare på at dette skal bli ferdigstilt. Akkurat nå ser det helt forferdelig ut, sier Krane.

I følge brevet fra Tromsø kommune til Sollidgården Eiendomsutvikling AS, er ikke søknad om endring av prosjektet mottatt.

Nordlys prøvde å komme i kontakt med Idar Gabrielsen søndag kveld, uten å lykkes.

Les flere saker i Nordlys


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere