Dette svarer ikke Brustad på

Foto: Scanpix (montasje)

Det er to ting i Røkke-saken som næringsministeren viker unna.

18.06.09 14:29

(NYHETSANALYSE): Torsdag var Næringsminister Sylvia Brustad kalt inn for å forsvare seg mot Stortingets harde utfall.

Opposisjonen hadde fremmet et mistillitsforslag mot henne, etter den famøse Aker-saken der Aker Solutions kjøper fem selskaper fra Røkkes Aker. Mistillitsforslaget er like mye spill for galleriet som Aker Solutions generalforsamling for noen uker siden.

NA24 – din næringslivsavis

På generalforsamlingen var statens og Røkkes stemmer allerede bestemt. Dermed var det ingen tvil om at kjøpet av de fire selskapene, pluss innsprøytingen av kapital i det femte, ville gå igjennom.

Vek unna
Fra Stortingets talerstol torsdag var det to ting Brustad vek unna; det faktum at statens eierkonstruksjonen knyttet til Aker-selskapene er helt ny og det faktum at statens egen rådgiver, Pareto, slaktet prising av selskapene i Aker-transaksjonen.

NA24 har fulgt Aker-transaksjonen tett. Les: Alt om Røkke-saken

Når det gjelder konstruksjonen daværende Næringsminister og nåværende Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen lagde, var det en annerledes måte enn det som er vanlig i statlig eierskap. Dette innrømmet også departementsråd Reier Søberg da saken var oppe til høring.

Staten eier nemlig sine investeringer direkte, ved at de har aksjer i Hydro, Statoil og Telenor osv. Det har de ikke i Aker Solutions. Her eier de aksjer i et selskap, som heter Aker Holding, som igjen eier aksjer i Aker Solutions. I Aker Holding er Røkkes Aker, de svenske Wallenbergene og staten de tre eierne.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Plasket uti
Konsekvensen av dette; er at det ikke er naturlig for adm. direktør og styreleder i Aker Solutions å orientere staten, fordi de ikke eier aksjer direkte i selskapet. Toppene i Aker Solutions vil i sted gå til Bengt A. Rem, som leder Aker Holding. Rem er som kjent Røkkes mann, men vil naturlig nok orientere videre til staten og Wallenbergene.

Staten har altså beveget seg i ukjent terreng, og plumpet i første myr.

Departementets og Brustads håndtering av Pareto-rapporten har vært meget merkelig fra begynnelsen. Departementet fikk tidlig en rapport på bordet som slaktet prisingen av selskapene Aker sendte over til Aker Solutions. Konklusjonen til Pareto var så klar at departementet ikke ville se den, før de hadde bestemt seg for hva de ville gjøre videre.

Ville blitt krig
Først forsøkte departementet å si at hele rapporten ikke var ferdigstilt, noe den åpenbart var. Til sist bestemte Brustad & Co. og ignorere hele rapporten. Grunnen var at, hvis staten fulgte opp Pareto-rapporten, ville det ført til en lang rettssak mot Kjell Inge Røkke.

Sistnevnte ville ikke ha gitt seg, og man ville ha hatt en rettssak gående midt under valgkampen, som ville ødelagt inntrykket av Stoltenbergs næringspolitikk. Dette kunne ikke statsministeren godta, og Brustad ble nødt til å legge den knusende Pareto-rapporten i skuffen.

Røkkes knallharde linje mot regjeringen har gitt ham full seier i Aker-saken.

Hva Stoltenberg svarer med etter valgkampen er imidlertid mer usikkert.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.