NA24.no

Dette svarer Jens på skattesaken

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Jens kan urettmessig ha sluppet unna arveskatt.

Etter oppslag om at Jens Stoltenberg skal ha sluppet unna arveskatt på familiehytten på Hvaler kommer han med følgende kommentar.

- Likningsmyndighetene har fått og vil få alle relevante opplysninger via advokat. Arveavgiften er så langt ikke beregnet. Jeg vil selvsagt forholde meg til likningsmyndighetens konklusjon, sier Jens Stoltenberg til NA24.

Dette er det eneste svaret Jens Stoltenberg gir på følgende spørsmål:

* Er det uheldig at statsministerens navn blir heftet til en sak om skatteunndragelse?
* Hvorfor er taksen så lav?
* Er det heftelser på hytten?
* Når ble taksten tatt?
* Hvem er takstmannen?

Arvet hytte
Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har arvet en tredel av foreldrenes landsted på Hvaler i Østfold.

Thorvald Stoltenberg og kona har overdratt to tredeler av sommerparadiset Søndre Sandøy på Hvaler i Østfold til Jens Stoltenberg og søsteren Camilla.

På dette kan han ha spart over 300.000 kroner i arveavgift.

Ifølge Fredrikstad Blad er eiendomsoverdragelsen på Søndre Sandøy kunngjort sammen med andre eiendomsoverdragelser i området.

«Andel av Gnr. 30, bnr. 39 er overdratt for kr 1.200.000 fra Thorvald Stoltenberg og Karin Stoltenberg til Camilla Stoltenberg og Jens Stoltenberg ¿»

Dette er så lavt at de to søsknene slapp å betale arveavgift siden barn kan arve 470.000 kroner av sine foreldre før det beregnes arveavgift, skriver Finansavisen.

En megler avisa har snakket med sier at den minst er verdt 10 millioner kroner, noe som ville gitt en arveavgift på minst 365.000 kroner for både Jens og søsteren. hver, men siden barn kan arve 470.000 kroner av sine foreldre før det beregnes arveavgift, slipper de unna.

- Jens må følge reglene
- Det er viktig at statsministeren holder seg til de samme reglene som han har innført for andre, sier Høyres avgiftspolitiske talsmann Arve Kambe.

- Beregning av salgsverdi for hytteeiendommer er komplisert og fører til mye advokatmat og byråkrati hos skattemyndighetene. Mange har ikke råd til å overta tilsvarende familiehytter som Stoltenberg nå arver, sier han.

Han peker på at det er viktig at taksten ikke er satt slik at Jens skal slippe skatt.

- Jeg har ikke grunnlag for å vite om rett takst, men registrerer faglig uenighet for hybelen i Hvaler. Men statsministereren må være sikker på at hans takst ikke er satt for å unngå arveavgift, men forholde seg slik som han mener andre innbyggere skal gjøre, sier Kambe.

Høyre melder at de ønsker å fjerne hele arveavgiften da det vil løse situasjoner som dette og fjerne all tolkning.

Les: Arvet hytte og slapp arveavgift
Les: - Legg kortene på bordet, Jens

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere