Dette svaret må du aldri gi

Det er mye penger å spare på å handle mat i Sverige, men om du svarer feil på et lite spørsmål blir besparelsen mindre enn den kunne vært.

Det er mye penger å spare på å handle mat i Sverige, men om du svarer feil på et lite spørsmål blir besparelsen mindre enn den kunne vært. Foto: (Nettavisen)

Du kan tape unødvendig mye penger på å svare feil.

15.04.14 08:09

Påsken er høytid harryhandel, og de store grensehandelssentrene opplever i disse dager en enorm pågang fra nordmenn som ønsker å spare noen kroner.

Som Nettavisen mandag kunne melde er årets påske spesielt gunstig for nordmenn, og kjøpesentrene på den andre siden sikter inn mot ny rekord.

Men hvor mye du til slutt sparer på å handle i Sverige, handler i stor grad om hva du svarer på følgende spørsmål:

- Norska eller svenska?

Eller om de er litt ekstra sleipe:

- Visa eller BankAccept?

Betale med norske kroner?

De fleste grensehandelbutikker - med unntak av Systembolaget - tilbyr deg å betale med norske kroner, fremfor å betale i svenske kroner. Dette kan høres ut som et helt greit spørsmål, men er noe du kan tape relativt mye penger på.

Hvis du betaler med kredittkort, fungerer det stort sett på den måten at prisen du betaler er dagens offisielle kurs fra Norges-Bank - den såkalte midtkursen - og så tar banken eller kredittkortselskapet et tillegg på 2,5 prosent for å gjennomføre vekslingen for deg.

Hvis den offisielle kursen er 90 kroner, betaler du en reell vekslingskurs på 92,25 kroner.

På MaxiMat på Nordby oppgir de prisen på produktene i både norske og svenske kroner. Den norske prisen er vesentlig høyere enn hva du betaler hvis du betaler med kredittkort.

Senteret tar solid avanse

Om du derimot velger å betale i norske kroner når du er i utlandet, er det butikken eller senteret du handler på som foretar vekslingen for deg. De står fritt til å velge den vekslingskursen de selv vil.

Og den største forskjellen er at de ikke tar utgangspunkt i den vanlige «midtkursen» som banken din benytter seg av, men av bankenes kontantvekslingskurs. Dette er en kurs som er mye dårligere enn vanlig kurs.

Ifølge DNB er mandagens offisielle midtkurs 90,94 kroner. Med 2,5 prosent påslag på kortbruk, gir det en reell kortbrukkurs på 93,21 kroner. Kursen på sedler er derimot 94,52 kroner - altså et påslag på rundt fire prosent.

På toppen av dette ønsker butikkene å få et lite påslag for jobben. Derfor settes det hver dag en kurs på grensehandelssentrene som typisk er helt runde tall.

På samme dagen tok kredittkortselskapet 95,91 kroner i kurs, mens Nordby Shoppingcenter benyttet en kurs på 99.

Resultatet av dette er at prispåslaget for å betale med norske kroner blir til dels stort.

På en dag for noen uker siden, da den offisielle kronekursen var 93,58, kostet det reelt sett 95,91 kroner å benytte kredittkort, mens kursen på Nordby var ganske nøyaktig 99 kroner.

For en relativt vanlig handlekurv på 1500 kroner, utgjør det nesten en femtilapp. Og det er penger som du betaler bare ved å svare feil på spørsmålet om hvilken valuta du ønsker å betale i.

- Skal ikke tjene på valuta

Ifølge centersjef Ståle Løvheim er ikke kursforskjellen noe de spekulerer i for å tjene penger.

- Betaler du med kort så er det for eksempel Mastercard som regner ut kursen og den baserer seg sikkert på en lavere kurs. Differansen fra kontantkursen er circa én prosent, og den er så liten at den ikke dekker de faktiske kostnadene ved å håndter valuta. Vi som senter skal ikke tjene penger på valuta, vi skal tjene på handel, slår han fast overfor Nettavisen.

Derfor er det viktig å alltid betale i svenske kroner i Sverige - og mer generelt lokal valuta når du er på ferie. Svar derfor aldri «norske kroner» eller «BankAccept» i utlandet.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag