NA24.no

Magne Østnor i DNB Markets er sikker på at Norges Bank kutter styringsrenten neste uke.
Magne Østnor i DNB Markets er sikker på at Norges Bank kutter styringsrenten neste uke. (DNB)

«Dette var spikeren i kista» - storbanker sikker på rentekutt

Sist oppdatert:
Neste uke kutter Norges Bank styringsrenten ifølge DNB og Nordea.

DNB er sikker på at Norges Bank kutter renten i neste uke og tror også på ytterligere et kutt før året er omme.

- Norges Banks regionale nettverk er spikeren i kista, det blir rentekutt i neste uke. De 325 spurte bedriftene i Norges Banks regionale nettverk mener nemlig at produksjonsveksten har svekket seg betydelig siden forrige undersøkelse i januar. Det skriver DNB i en rapport mandag morgen.

Nåtidsindeksen, som uttrykker veksten de tre siste månedene, falt ifølge DNB med 0.4 poeng til 0.16, et større fall enn bedriftene selv ventet i januar.

Laveste BNP-forventninger siden 2009
Nivået indikerer en annualisert vekst i BNP på om lag 0.3 prosent, svakere enn hva Norges Bank legger til grunn. Forventningene fremover har ikke vært svakere siden 2009.

- Verst står det til blant oljeleverandørene, som opplever et betydelig fall i aktiviteten. Men ringvirkningene treffer også tjenesteytende næringsliv, som nå opplever fallende produksjon. Rekordlave 8 prosent av bedriftene melder om vansker med å skaffe arbeidskraft, mens kun 23 prosent av bedriftene melder om kapasitetsproblemer. Og for første gang siden 2010 tyder den aggregerte sysselsettingsindeksen på et fall i sysselsettingen de tre siste månedene. Et fall som er ventet å fortsette. Med de svake tallene er det lite overraskende å se at forventningene til lønns- og prisveksten avtar, og at de fleste bedriftene har hatt en nedgang i marginene sine, skriver DNB.

Ytterligere kronesvekkelse
Som om ikke bevegelsen i den norske kronen hadde vært store nok tidlig i forrige uke, svekket kronen seg ytterligere på tallene fra regionalt nettverk. Mot euro svekket kronen seg med om lag 10 øre, og handler nå rett i underkant av 8.85. Et nivå vi ikke har sett siden rett før rentemøtet i Norges Bank i mars.

Da fryktet markedet at sentralbanken kunne komme til å kutte renten med hele 50 basispunkter.

Fall i dagslånsrenten styrker sannsynligheten for kutt i styringsrenten
Også rentene falt på fredag. De korte rentene falt med 5-7 basispunkter.

- Markedet virker dermed rimelig sikre på et rentekutt neste uke, og venter dessuten ytterligere kutt fra Norges Bank senere i år. Det gjør vi også, skriver DNB.

Støttes av Nordea og Handelsbanken
Norges største bank får støtte i sitt syn av landets nest største bank Nordea og også av Handelsbanken.

- Norge Banks regionale nettverket indikerte fredag en vekst i fastlands-Norge på kun 0,1 % i Q2, klart lavere ennNorges Banks anslag på 0,3 %. Nettverket venter også svak vekst de kommende kvartalene. Ikke overraskende er det oljerelaterte næringer som tegner det svakeste bildet. Til tross for noen positive tegn fra industrien som ikke lever av leveranser til oljesektoren, (trolig som følge av svakere NOK), var rapporten på den svake siden av Norges Bank som trolig vil konkludere med at vekst og sysselsetting faller fortere enn ventet. Dette er et klart argument for rentekutt i juni, skriver Nordea i sin morgenrapport mandag.

Handelsbanken er også rimelig sikker på at det blir rentekutt.

- Svakere utvikling i både realøkonomien og inflasjonen regner vi med vil føre til et rentekutt fra Norges Bank neste uke, og antakelig et kutt til i løpet av andre halvår.  Slik vi ser det kan ikke Norges Bank lenger skyve rentekuttet foran seg med sin troverdighet i behold, skriver analytiker Karin Due-Andersen.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere