Gå til sidens hovedinnhold

Dette ville iPhone ha kostet om den skulle vært produsert i USA

Amerikanerne ville fått prissjokk om populære produkter skulle produseres i USA framfor i lavkostland, skriver Business Insider.

USAs påtroppende president Donald Trump er høyt på banen og lover å hindre utflagging av industriarbeidsplasser. På Twitter lover Trump skattekutt så det monner for de bedriftene som beholder produksjonen i USA. Bedrifter som flagger ut, sparker ansatte, bygger nye fabrikker i andre land for så å skulle selge sine produkter i USA, vil møte høye tollsatser. Samtidig vil Trump ha USA ut av handelsavtaler som Trans-Pacific Partnership (TPP) og North American Free Trade Agreement (NAFTA).

Les også: Modig og viktig at Trump utfordrer Kina om Taiwan

Det er bred støtte for å sikre at mer av produksjonen til amerikanerne skjer innenlands, men situasjonen i dag er at amerikenere flest nyter godt av varer produsert i lavkostland som Kina, Vietnam og Mexico, skriver Business Insider.

Business Insider har sett på hva en del populære produkter kan komme til å koste i USA dersom de skal produseres innenlands.

Lager iPhone i Kina

iPhone7 lages av Foxconn i Kina, som har rundt 150.000 ansatte. Prisen for denne iPhone-modellen på det amerikanske markedet er 649 dollar (5430 norske kroner). Hadde telefonen vært produsert i USA ville den ha kostet 2000 dollar (16.735 kroner), ifølge Business Insider.

Olabukser i Vietnam

Timeprisen for å lage jeans produsert i Vietnam er 2,50 dollar i timen (21 kroner). I Bangladesh er prisen 1,80 dollar. I USA er timeprisen mellom 25-30 dollar. En Levis som i dag koster 128 dollar, ville kostet 348 dollar (2912 norske kroner) om den var laget i USA.

Trump advarer

Donald Trump varslet i en serie Twitter-meldinger søndag at industribedrifter som flagger ut for å selge sine produkter billigere til amerikanerne forregner seg.

- De som tror de kan gjøre dette uten å bli straffet eller at det får konsekvenser tar feil. Det vil bli tollsatser ved vår snart sterke grense på 35 prosent for disse selskapene som vil selge sine produkter, biler, air-conditionenheter og så videre tilbake over grensen. Disse avgiftene vil gjøre det finansielt vanskelig å flytte, men disse selskapene kan flytte mellom 50 delstater, uten toll eller tariffer. Herved er dere advart før dere gjør kostbare feil. USA er åpen for businness, lød budskapet fra Trump fordelt på seks Twitter-meldinger søndag.

Donald Trump tas i ed som USAs 45. president under en seremoni i Washington 20. januar.

Les også: LO frykter sosial dumping i luftfarten

Kommentarer til denne saken