NA24.no

Foto: Erlend Aas (Scanpix)

Diesen kaster ut generalene

Sist oppdatert:
Forsvarssjef Sverre Diesen vingeklipper Forsvarets generalinspektører, og samler makten på færre hender.

Generalinspektørene er de øverste lederne for Hæren, Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Heimevernet, og har vært svært sentrale og mektige i forsvarsetaten.

Men etter at Sverre Diesen overtok som forsvarssjef er generalinspektørenes rolle i Forsvaret i ferd med å bli svekket.

De er ikke lenger medlemmer av styringsgruppen for Forsvarsstudie 07, som vil inneholde Forsvarssjefens anbefaling til politikerne om hvordan det norske forsvaret skal se ut i fremtiden.

Dette er det viktigste dokumentet Diesen legger fram for forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Nye rådgivere
Tidligere har generalinspektørene – som er med i Forsvarssjefens ledergruppe – vært medlemmer av den sentrale styringsgruppen for den militære langtidsplanleggingen.

Men i stedet for å bruke generalinspektørene som sine viktigste militære rådgivere i langtidsplanleggingen foretrekker Diesen i langt større grad enn tidligere forsvarssjefer å støtte seg på Forsvarsdepartementet.

Generalinspektørene er skiftet ut med kontreadmiral Jørgen Berggrav, som leder Forsvarsdepartementets avdeling for forsvarspolitikk og langtidsplanlegging. Diesen hadde selv denne stillingen før han ble militær assisterende departementsråd og senere Forsvarssjef.

I denne avdelingen – avdeling fire – har i dag Diesens samboer Elisabeth Natvig en lederstilling.

Sjefen for FD IV har tidligere ikke vært medlem av styringsgruppen.

Forsvarsstudie 07:
* Dette er Forsvarssjefens råd til politikerne om hvordan fremtidens Forsvar skal være.

* Diesen har allerede før studien er ferdig signalisert at han vil ha et spissere og mer profesjonelt Forsvar med færre vernepliktige - og flere vervede soldater.

* Diesen har gitt uttrykk for at Forsvaret bør ha vesentlig færre baser enn i dag.

* Forsvarssjefen vil også fase ut materiell som er vanskelig å fornye eller videreføre.

* Diesen har advart politikerne sterkt mot nye år med frustrasjon og usikkerhet hvis de ikke tar de nødvendige grepene.

Ingen krigere
De operative militære rådgiverne glimrer også med sitt fravær i hele arbeidet med langtidsplanleggingen. Blant de tolv fremste rådgiverne Diesen har trukket inn i langtidsplanleggingens sekretæriat og kjernegruppe er bare èn fra Forsvarets Militære Organisasjon (FMO).

Det er til gjengjeld en sivilt midlertidig ansatt konsulent – Christian Bugge Hjort, som er informasjonsansvarlig for Forsvarsstudien. TV 2 Nettavisen avdekket før jul at Bugge Hjort gikk fra å være fast ansatt den ene dagen til å bli leid inn som rådyr konsulent den neste - for å gjøre nøyaktig den samme jobben for Forsvaret.

Generalinspektørene er rykket ned til «Den utvidede styringsgruppe», som har 20 medlemmer.


Samme avsender og mottaker
Forsvarsstudien har tidligere vært den militære etatens anbefaling til Forsvarsdepartementet, som i sin tur har dannet grunnlaget for statsrådens forsvarspolitiske anbefalinger til Stortinget.

Forsvarssjefen bruker nå departementets egne folk til å saksforberede et dokument som skal sendes til samme departementet. Dermed blir skillet mellom etat og departement visket ut.

TV2 Nettavisen har tidligere skrevet at Diesen brukte sin samboers avdeling i forsvarsdepartementet som saksbehandler da han innstilte – overfor det samme departementet – på en delt dataløsning.

Møter staben på video

- Diesen framstår mer som en rådgiver for departementet enn som en etatsjef, sier flere forsvarskilder til TV 2 Nettavisen.

De frykter at den militære organisasjonen blir fullstendig satt på siden når viktige avgjørelser om Forsvarets fremtid skal tas.

Det vises blant annet til at Forsvarssjefen ikke lenger er fysisk tilstede på Forsvarsstabens morgenmøter, men deltar via videokonferanse fra sitt kontor i departementet, et steinkast unna.

Mer effektivt
Forsvarssjefens begrunnelse for at generalene ikke lenger er med i styringsgruppen for Forsvarsstudie 07 er at det er mer effektivt.

- Styringsgruppen skal drive arbeidet frem, og er liten for å kunne være mer effektiv, heter det i et e-post-svar fra Forsvarsstabens informasjonsavdeling.

Det vises til at generalinspektørene deltar i andre møter.

- FSJ har flere fora der ny struktur for et fremtidig Forsvar blir diskutert. Dette foregår i den utvidede styringsgruppen, i ledermøter og i arbeidsgruppemøter, heter det i e-posten.

I svaret på TV 2 Nettavisens spørsmål til Diesen heter det videre at sammensettingen er endret som følge av at Forsvaret har en ny og integrert ledelse.

- Det er derfor naturlig at Forsvarsdepartementet og Forsvarets Militære Organisasjon jobber tettere sammen, og at ekspedisjonssjefen i FD IV som er ansvarlig for langtidsplanleggingen i Forsvaret på vegne av Forsvarssjefen, deltar i det praktiske arbeidet med FS 07.

Sentraliserer informasjonen
I tillegg til å nedtone generalinspektørenes innflytelse i den militære langtidsplanleggingen, planlegger også Forsvarssjefen å redusere generalinspektørenes innflytelse på informasjonsstrømmen i Forsvaret.

En sentralt plassert kilde sier til TV 2 Nettavisen at Forsvarssjefen vurderer å fjerne forsvarsgrenenes egne pressetalsmenn. Alle pressehenvendelser kommer i så fall til å gå via en sentral presseenhet i Forsvaret.

Dette kommer i tillegg til at forsvarsgrenenes egne tidsskrifter ble lagt ned fra nyttår, med unntak av Heimevernets magasin.

Forsvarssjefen er dermed i ferd med å samle all informasjonsvirksomhet på egne hender.

At det jobbes med planer for å fjerne generalinspektørenes egne pressetalsmenn, er ukjent for generalinspektøren for Sjøforsvaret, Jan Eirik Finseth.

- Han er totalt ukjent med at det finnes planer om å fjerne sjøforsvarets egen pressetalsmann. Generalinspektøren mener det er nyttig å ha en egen informasjonsmedarbeider, sier presseoffiser, kommandørkaptein Jan Ketil Steine i Sjøforsvaret.

Ifølge Diesen er han ikke pressetalsmann.

- Hver gren har ikke egne pressetalsmenn. De har hver sin informasjonsrådgiver. Det foreligger ingen planer om å fjerne disse, heter det i svaret på TV 2 Nettavisens spørsmål til Diesen.

Fellestanke
Første nummer av Forsvarets nye magasin er nå kommet ut. Dette magasinet sorterer nå direkte under Forsvarssjefen.

Denne omorganisering blir støttet av Finseth.

- Generalinspektøren har vært kjent med omleggingen og har støttet den, primært fordi den følger fellestanken i Forsvaret – et forsvar som er redusert i størrelse, sier Steine i Sjøforsvaret.

- Forsvaret gjør dette ut fra både informasjonsfaglige og ressursmessi ge hensyn, svarer informasjonsavdelingen.

Det vises til Forsvarsdepartementets iverksettingsbrev, der det står at det skal etableres et samlende informasjonsnettverk innenfor Forsvarets Militære Organisasjon.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere