*Nettavisen* Økonomi.

Dilbert bedre enn banken

Foto: (Scott Adams)

Bankene prakker på deg dyre og dårlige spareprodukter. Du får bedre råd fra tegneseriefiguren Dilbert.

(NA24-KOMMENTAR): Jeg har i det siste skrevet om bankens garanterte spareprodukter, som er så dårlige at bankene nå ikke lenger kaller dem spareprodukter, men spekulasjonsprodukter!

Jeg har også skrevet litt om hvorfor de er dårlige

Dette er produkter som aksjeindeksobligasjoner og bankinnskudd med aksjeavkastning, som enker og faderløse har kjøpt for titalls milliarder de siste årene av selgere i rådgiverforkledning.

Klikk på bildet for å forstørre.

Jeg (og mange andre, for eksempel Dine Penger) har anbefalt å ligge unna disse produktene og konsentrere sparingen i enkle, tradisjonelle ting som høyrentekonto, bolig, verdipapirfond og aksjer.

Men siden ingen ser ut til å høre på oss, gir jeg heller ordet til tegneseriefiguren Dilbert, eller mer presist til hans skaper, Scott Adams.

I boken «Dilbert and the Way of the Weasel» har Adams en side med spareråd. Rådene gjelder for USA, men den generelle tankegangen kan godt overføres til Norge.

Dilberts investeringsråd
1. Make a will
2. Pay off your credit cards
3. Get term life insurance if you have a family to support
4. Fund your 401k to the maximum
5. Fund your IRA to the maximum
6. Buy a house if you want to live in a house and can afford it
7. Put six months worth of expenses in a money-market account
8. Take whatever money is left over and invest 70% in a stock index fund and 30% in a bond fund through any discount broker and never touch it until retirement
9. If any of this confuses you, or you have something special going on (retirement, college planning, tax issues), hire a fee-based financial planner, not one who charges a percentage of your portfolio

Noen forklaringer: I punkt 3 betyr term life insurance en ren livsforsikring uten spareelement. Punkt 4 og 5 gjelder spesielt skattegunstige ordninger i USA. I punkt 7 er en money-market account det samme som en høyrentekonto i Norge. Punkt 8: Et stock indeks fund er et aksjefond som følger en aksjeindeks og har lave kostnader, et bond fund er et obligasjonsfond.

Umulig med ensides bok
Adams skriver i boken at han lekte med tanken på å skrive en hel bok med spareråd, spesielt rettet mot unge. Men han oppdaget at listen over var alt han trengte å skrive. Den gikk inn på én side. Når han prøvde å utvide listen, ble rådene bare dårligere.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: (Scott Adams)

Og ingen vil kjøpe en bok på én side. – Hvis Gud materialiserte seg på jorden og skrev universets hemmelighet på én side, ville han ikke være i stand til å skaffe seg et forlag. Folk ville se på den og si: - Det er vel og bra, men jeg betaler stort sett for omslaget, påpeker Adams.

Hvis du stiller deg tvilende til finansråd fra en tegneserieskaper, så skal det nevnes at Adams har en MBA i finans og jobbet mange år i bank, blant annet i skranken (ranet to ganger), som finansanalytiker og som produktsjef.

Enkle og gode råd
Man kan nyansere enkelte punkter. Jeg mener for eksempel at dersom du er interessert kan du investere i enkeltaksjer i stedet for aksjefond, men for den som vil gjøre det enkelte er Dilbert-rådene gode.

De er i alle fall mye bedre enn rådene du de siste årene har fått i norske banker. Og her har du fått dem helt gratis. Eventuelt kan du bruke en hundrings på å kjøpe hele boken, noe som garantert er morsommere enn en rådgivningstime i banken.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Utakk er Telenors lønn
Slik lurer banken deg
Mer marked hjelper fattige
Politikernes moral
Tull om lønnsforskjeller
Privat initiativ? Nei takk
Nytt høydepunkt fra matmafiaen
Strømmer til USA
Skattekutt - det er Sverige, det
Et land av «spekulanter»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag