*Nettavisen* Økonomi.

Dine lån blir dyrere

Ekspertene tror Svein Gjedrem forholder seg i ro, men det er en fattig trøst for låntagerne.

24.09.08 11:16

Ingen av økonomene tror Norges Bank hever styringsrenten onsdag. Men for bankkundene er det en fattig trøst. Lånene blir dyrere uansett.

NA24 - din næringslivsavis

Pengetørke
Dollartørken i pengemarkedene gjør at bankene hever sin utlånsrente selv om ikke det kommer noen ny renteheving fra sentralbanksjefen.

- Onsdagens rentemøte blir nok en ikke-event i forhold til endringer. Styringsrenten vil forbli uendret på 5,75 prosent, mener Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

Øker kostnadene uansett
I forrige uke gikk landets største bankkonsern DnB Nor ut som første norske bank og hevet sin utlånsrente med 0,3 prosent, og de andre bankene dilter etter. Dermed må bankkundene i Norge belage seg på ytterligere kostnadsøkninger på sine lån, til tross for at Norges Bank sitter på stedet hvil.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

Årsaken er at pengemarkedsrentene, bankenes råvare, er rammet av finansuroen. Dette er renten bankene betaler når de låner penger av hverandre, og som en følge av den omfattende tillitskrisen det er i pengemarkedet har prisen på disse pengene steget langt mer enn det normale.

Dermed har spennet mellom pengemarkedsrenten og sentralbankenes styringsrente økt dramatisk de siste ukene.

Konsekvensen er at utlånsrenten til bankkundene har steget mer enn Norges Banks styringsrente, og langt mer enn det sentralbanksjef Svein Gjedrem har sett for seg.

Pengemarkedsrenten langt over normalen
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea kan bare konstatere at pengemarkedsrenten fortsatt ligger langt over normalt nivå rett før Norges Banks hovedstyre skal legge hodene i bløt.

Tirsdag ettermiddag varslet bankkonsernet at de jekker opp renten på boliglån med 0,25 prosentpoeng. Og det kan bli mer.

- Med den usikkerheten vi opplever i markedet nå, kan vi ikke utelukke ytterligere renteøkninger i tiden fremover. Vi må forholde oss til markedet og justere vårt rentenivå i forhold til det, sier Nordea.

Sitter på gjerdet
Med den unntakstilstanden som nå gjelder i pengemarkedene venter makroøkonomene en vent-og se-holdning når sentralbanksjefen tar ordet onsdag.

- Vi venter en holdning hvor man på den ene siden konstaterer fortsatt høy inflasjon, svakere krone, lavere vekstutsikter og mer usikkerhet. I tillegg tror vi at Norges Bank sier at pengemarkedsrenten gjør situasjonen usikker og at de avventer situasjonen, sier Juel til NA24.

Klikk på bildet for å forstørre.


- Nå er toppen nådd
Analytikerne i Storebrand mener i likhet med Nordea at rentetoppen fra Norges Bank er nådd.

- Vi tror nå det ikke lenger er nødvendig med heving på oktober-møtet som vi lenge har trodd, og som Norges Bank har indikert med 50/50-sjanse i sin strategi fra juni. Høye pengemarkedsrenter gjør jobben og gir uansett høyere renter for husholdningene, slik at sentralbanken ikke trenger å stramme ytterligere til, sier forvalteren.

- Spenningen i dag hvilke vurderinger de har gjort rundt det som skjer rundt finanskrisen og svakere vekst ute, og om de fjerner all usikkerhet rundt det at rentetoppen er nådd i Norge, sier Storebrand-økonomen.

Chen legger til at fortsatt kan mye skje frem til det neste rentemøtet i slutten av oktober.

- Med mindre finansuroen roer seg kraftig, pengemarkedsrenten kommer mye ned og vi får veldig høye inflasjonstall fremover, tror vi derfor også at sentralbankrentetoppen er nådd i denne omgang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.