*Nettavisen* Økonomi.

Dine rettigheter ved strømbrudd

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Klag til Elklagenemnda oppfordrer Forbrukerrådet

Mange nordmenn mistet strømmen i forbindelse med ekstremværet på Vestlandet rundt juletider. Forbrukerne er godt vernet ved strømbrudd, og i tillegg til å rette krav mot forsikringsselskapet kan du ha rett på prisavslag eller erstatning fra nettselskapet.

Brudd gir rettigheter
Brytes strømmen, eller for eksempel spenningen ikke holder mål, kan du klage til selskapet som har ansvar for strømnettet. De plikter å hjelpe deg innen rimelig tid, og uten kostnad, etter at du har gitt beskjed om bruddet eller feilen. Det er et godt tillegg til forsikringen din.

Erstatning og prisavslag
- Uteblir strømmen vil du kunne ha rett på prisavslag. Dersom skinkesteika råtner i fryseren eller rørene slår sprekker, vil du i tillegg kunne ha krav på erstatning. Du vil også kunne få dekket egenandelen du har på forsikringen, sier direktør for forbrukerservice Ingeborg Flønes i en melding.

For brudd som varer over 12 timer er det laget standardiserte satser. For kortere brudd må tapet vurderes fra sak til sak. Satsene er:

  • kr 600 for avbrudd t.o.m. 24 timer
  • kr 1.400 for avbrudd over 24 timer t.o.m. 48 timer
  • kr 2.700 for avbrudd over 48 timer t.o.m. 72 timer
  • kr 1.300 for hver nye påbegynte 24 timers periode ut over 72 timer

- Er strømleveransen for dårlig, slik at datamaskinen for eksempel kortslutter på grunn av skiftende spenning i nettet, gjelder ikke standardsatsene. Men du vil fortsatt kunne kreve prisavslag og erstatning etter det tapet du faktisk har hatt, legger hun til.

Klag til Elklagenemnda
Når du opplever feil med strømleveransen, må du ta kontakt med det ansvarlige selskapet innen rimelig tid. Du har rett til å holde tilbake penger for å sikre kravet ditt når du klager. For prisavslag vil rimelig tid aldri være kortere enn to måneder, mens for erstatningskrav må du sjekke med nettleieavtalen du har inngått.

Elklagenemnda hjelper deg om du ikke kommer til enighet med strømselskapet. På deres nettsider kan du finne vedtak fra tidligere klagesaker som kan gi deg en pekepinn på om du har en god sak eller ikke.

- Les mer om strøm på forbrukerrådet.no, avslutter Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag