NA24.no

Dinosaur på nytt beite

Sist oppdatert:
Akersgata er ikke lenger hva den var, men det er da heller ikke Fleet Street, skriver NA24s spaltist.

KRONIKK(NA24 ): Når Dagbladet neste år – til overmål i pinsen – flytter ut av Akersgata og ned til Oslo Havnelager, blir Verdens Gang den eneste gjenværende papiravisa i Oslos «Fleet Street». Pytt, pytt, sier de fleste, dagens mediebedrifter kan ligge hvor de vil, for de skal jo først og fremst være moderne og drive «hensiktsmessig» virksomhet.

Sikkert nok. I hvert fall hvis vi skal tro administrerende direktør Anders Skogvold i Dagbladet:

- Jeg tror dette er riktig og viktig for hele konsernet. Dette gir oss alle muligheter til å etablere en framtidsrettet organisasjon, samtidig som lokalene i seg selv gir fleksibilitet til kontinuerlige endringer og tilpasninger i årene fremover, sier han til NTB. Gjengitt med trykksverte i blant andre Aftenposten, som reiste fra Akersgata for mer enn to år siden.

Svada
Fratrukket den disponent-svadaen Skogvold kommer med, og som sjefredaktør Anne Aasheim langt på vei slutter seg til, kan det godt tenkes at Dagbladet har gode grunner til å flytte til Langkaia. En av dem har noen av oss som har fulgt med en stund, nevnt tidligere: På kort eller lang sikt kan det være aktuelt for eierne å realisere eiendomsmassen. Dagblad-konsernet har selv prissatt Akersgata 49, Citypassasjen og Pilestredet 8 til rundt regnet 900 millioner kroner.

Konsernet bedyrer at eiendommene skal leies ut, og her bør det helst være dyr husleie, også. For det må da koste mer enn halve armen å leie seg inn i «jappelageret» ved sjøkanten? Men et salg er på sikt mer realistisk, spør du meg, det ville i hvert fall forklare hvorfor en mann som Torstein Tvenge kjøpte en stor aksjepost i Dagbladet. Han fins jo ikke interessert i avisdrift.

Nostalgi
Dagbladets flytting fra Akersgata er først og fremst trist for oss nostalgikere. At Akersgata ble kalt Oslos Fleet Street ga oss dessuten et pust fra den store verden – og litt identitet i vår provinsielle tilværelse. Akkurat som at vi har Holmenkollbakken og at cupfinalene i fotball spilles på Ullevaal Stadion.

Akersgatas historie er bredt beskrevet i flere bokverk, også i Kim Il Sung-prosjektet «Utskjelt og utsolgt», hvor mangeårig sjefredaktør Arve Solstad boltret seg foran Dagbladets 125-årsjubileum. Og historien er viktig, den, ikke minst som kulturell overlevering fra gammel til ung. Jeg tipper at «Storoksen» pruster misfornøyd over beslutningen om å flytte.

Men med den journalistikken Dagbladet i dag presterer, kan redaksjonen i og for seg bo hvor som helst. Dagens avisjournalistikk er mer eller mindre uten hjemland, akkurat som kapitalen

Dessuten er ikke Akersgata fulgt så forlatt som mange vil ha det til. Edda Media har flyttet dit, det samme skal svenskeide Modern Times Group. Mediebedrifter dette også, selv om den historiske susen ikke er fullt så stor.

Ved vannet
Reuters var den siste journalistikk-virksomheten som flyttet ut av verdens mest legendariske avisgate, Fleet Street i London, sommeren 2005. Like etter markerte medieledere, med Rupert Murdoch i spissen, at en epoke var slutt. Ironisk nok var det Murdoch som ledet mediene ut av gata.

I dag bor presseorganet Press Gazette i Fleet Street. De flyttet tilbake i 2006. Per i dag er avisene i London samlet rundt Canary Wharf. Ved vannkanten. Akkurat som i Oslo. Hist ved floden, altså.

Likevel er det en del av oss som vil savne Dagbladet i Akersgata. Som lesere savner vi jo Dagbladet allerede.

Dag Solberg er frilansjournalist og spaltist i NA24. Han jobbet i nærmere 20 år i Dagbladet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere