*Nettavisen* Økonomi.

Direktør og styreformann siktes

Foto: (SCANPIX)

Økokrim går til ny skritt i den mye omtalte Store Norske-saken.

28.09.10 16:41

Adm. direktør Malvin Nilsen og styreleder Frode Nilsen i Leonhard Nilsen & Sønner (LNS), Nord-Norges største entreprenør, trekker seg etter å ha blitt siktet av Økokrim for grov korrupsjon.

Forholdene er knyttet til gruveselskapet Store Norse, hvor tidligere toppsjef Rober Hermansen også er siktet.

- Dette har kommet som et sjokk på oss alle. Både selskapet og de personer som er siktet er innstilt på samarbeid og åpenhet i forhold til den pågående etterforskning fra Økokrims side. Dersom det viser seg at Malvin og Frode Nilsen har trådt feil i Store Norske-saken tar de ansvaret for det, heter det i en melding fra LNS.

- Disse siktelsene er et alvorlig anslag mot vårt omdømme, tillit og troverdighet, heter det videre.

Underleverandører
TV 2 har gjennom en rekke saker avslørt disposisjoner gjort mellom Hermansen og to underleverandører. Den ene av disse er LNS, den andre er rederiet Jebsen. Det er fra før tatt ut siktelse mot begge disse selskapene.

Statsadvokat Bård Thorsen i Økokrim sier til NA24 at siktelsen mot Malvin og Frode Nilsen dreier seg om de forholdene som har vært fremme i media. Han opplyser at det ikke er tatt ut siktelser mot personer knyttet til andre underleverandører.

En konsulent som har jobbet for Hermansen og det statlige kullselskaper er også siktet fra før.

Thorsen vil ikke kommentere om det ligger an til flere siktelser. - Det er det vanskelig å spekulere i, sier han.

I en rapport er avtalene blitt fremstilt som urimelig gode for leverandørene. Samtidig er det blitt avdekket at Hermansen har fått private lån og millioninvesteringer fra LNS.

LNS skal ha satt inn to millioner kroner i Hermansens private selskap. LNS hevdet det var en investering, men Hermansen ble sittende med aksjene. LNS ga også rentefritt millionlån til Hermansen mens han var direktør.

I tillegg til dette ga den tyskeide underleverandøren SSM et lån til Hermansen på 100 millioner kroner i direktørens private forsøk på å kjøpe halvparten av aksjene i Store Norske i 2004. Her er denne ennå ikke tatt ut noen sak.

Nye topper
I en ekstraordinær generalforsamling i dag er Inge K. Hansen (64) valgt som styreleder i LNS. Hansen har en lang karriere bak seg, blant annet som konsernsjef i Aker Kværner. Han er nå uavhengig rådgiver.

Dag Rindal Brox (49) er i tillegg konstituert som adm.direktør i LNS. Han har siden mars 2008 vært prosjektleder i LNS Spitsbergen og kjenner derfor LNS-konsernet fra sine oppgaver som prosjektleder og kontraktskoordinator.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.