*Nettavisen* Økonomi.

Direktøren sa opp - fordi kona fikk toppjobb

NÅ ER DET KONAS TUR: Tor Syverud, her med barna Rose (9), Dina (11) og Eidar (7), har hatt en rekke toppjobber opp gjennom årene. FOTO: OLE MARTIN MØLLERSTAD

- Nå er det konas tur!

Tinfosdirektør Tor Syverud blir hjemmepappa slik at kona kan realisere jobbdrømmen, skriver nettutgaven til Telemarksavisa.

Han er tredje generasjon ingeniør i familien Syverud. 1967-modellen studerte først til sivilingeniør ved NTH. Så ble det doktoravhandling i Japan og Trondheim på roterende maskineri. Etter en periode i Norcem var han fra 1997 til 2003 ansatt i Yara-systemet. Deretter var han fabrikksjef for Yara i Sverige i to år. Han begynte i Tinfos i 2005. Nå hopper han av direktørstolen for å bli hjemmepappa. Kona, Julia Lindland (innfelt), har fått sjefsjobb og Syverud sier det nå er hennes tur til å realisere jobbdrømmen.

- PAPPA VIL KLARE SEG

Ektefelle Julia Lindland har nemlig fått seg jobb som fabrikkdirektør ved en stor Yara-fabrikk et sted utenfor Hamburg i Tyskland. Mens kona blir fabrikksjef for 250 personer, skal Tor prøve å holde styr på deres tre barn på sju, ni og 11 år.

Dina er eldst i søskenflokken. Hun gleder seg til å flytte.

– Det blir en stor forandring med ny skole, og engelsk som språk. Men det tror jeg skal gå fint. Og jeg tror pappa kommer til å klare seg kjempebra hjemme med oss, sier hun.

Du kan lese hele artikkelen her.

Det er snakk om et treårig engasjement og Lindland er allerede på plass i Tyskland. Tor og barna kommer etter i august når skoleåret starter opp.

Syverud har altså allerede fått en forsmak på hva det vil si å være hjemmeværende med barna. Han klager ikke.

– Vi har tenkt å bo i Tyskland i alle disse tre årene og barna skal gå på internasjonal skole. Jeg skal bruke en god del tid på å følge de opp.

MIN TUR TIL Å VÆRE DER

– Du blir hjemmepappa?

– Ja, det blir til det.

– Stort steg?

– Det er kanskje ikke så stort, men det føles veldig riktig. Det er jo ofte kvinnene som får litt mer ansvar rundt barnefødsler og slike ting enn det vi mannfolk gjør, men nå har Julia tatt sin skjerv. Hun stilte opp mens jeg gjorde karriere som fabrikksjef for Yara i Sverige og direktør i Tinfos.

Nå som muligheten dukket opp føler jeg derfor det er veldig riktig av meg å stille opp for familien. Slik er det jo å være gift med en moderne dame.

– Det er liksom hennes tur nå?

– Ja.

Syverud klarer likevel ikke helt å slippe jobben. Han har sagt seg villig til å bistå utover i 2015 helt til Tinfos ansetter ny CEO – chief executive officer – eller administrerende direktør som det heter her på berget.

Du kan lese hele artikkelen her.

– Jeg har avtalt å gjøre noen konsulentoppdrag for Tinfos når jeg er i Tyskland. Jeg har jo en teknisk bakgrunn og er ingeniør. Jeg har også en doktorgrad innen roterende maskineri og har de siste årene arbeidet mye med Tinfos sitt satsingsområde som er småkraftverk. Jeg kommer til å holde trådene i flere slike prosjekter og drive med nyskapning innen småkraftverk-teknologi. Innovasjon heter det vel.

SPENNENDE FREMTID

– Når du sitter der nede i en by utenfor Hamburg om noen måneder – du er ikke redd for å kjede deg da? Ungene er jo på skole hele dagen og fruen på jobb?

– He-he, det blir jo veldig annerledes, men jeg regner med at jeg, særlig den første tiden, vil måtte følge opp barna tett. De skal jo gå på en engelskspråklig skole og det blir mye nytt for dem. Kanskje litt mer enn her i Norge, hvor vi sender dem på Sfo og skole og de dukker opp utpå ettermiddagen.

– Har du en avtale om å komme tilbake til Tinfos etter «pappapermen»?

– Nei, det har jeg ikke. I utgangspunktet søker Tinfos etter en permanent avtaker etter meg. Jeg har ingen garantier for å komme tilbake.

– Hva skjer om tre år?

– I øyeblikket har jeg ingen planer. Det er i seg selv litt spennende, sier Syverud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.