NA24.no


STORE RENTEFORSKJELLER: Undersøkelsen gjennomført av Penger.no viser at det er store forskjeller i boliglånsrenten som folk har i Norge. Lånekunder i distriktene har høyere rente enn lånekunder i befolkede områder.
STORE RENTEFORSKJELLER: Undersøkelsen gjennomført av Penger.no viser at det er store forskjeller i boliglånsrenten som folk har i Norge. Lånekunder i distriktene har høyere rente enn lånekunder i befolkede områder. (Penger.no/Nettavisen)

Disse betaler mest i rente

Store renteforskjeller i Norge.

- Nordmenn betaler for mye rente. I gjennomsnitt betaler vi 2,98 prosent i rente, mens renten egentlig burde vært 2,46 prosent. Med et lån på 2,5 millioner kroner utgjør det 13.000 kroner i året. Det er en tur til New York med kjæresten, eller en ny sofa.

Det sa leder Rune Brunborg i Penger.no da han og kollega Tina Ølstørn presenterte funnene i en større undersøkelse som nettstedet har gjort.

Renten på 2,46 prosent mener Brunborg er renten som den gjennomsnittlige kunde bør kunne få ved å sjekke markedet, men uten å forhandle med banken. Hvis du forhandler med banken, kan du få enda lavere rente.

- De med best rente henter inn tilbud fra flere banker. Det er mange banker som har skuffetilbud som de kan tilby deg, men da må man bruke litt tid på å hente inn flere tilbud, sier Brunborg.

10.000 lånekunder

Penger.no har sammenlignet informasjonen fra 10.739 brukere av deres rentekalkulator, med den boliglånsrenten som er i markedet. Undersøkelsen er gjort blant brukere som har brukt kalkulatoren mellom 16. mai og 16. november.

For å finne renten til den helt vanlige forbrukeren, har de tatt vekk kunder med fastrente, og kunder som jobber i bank og finans, som gjerne har lavere renter enn resten av befolkningen.

Store forskjeller

Funnene viser at det er store renteforskjeller mellom by og land. Sammenligner man den gjennomsnittlige boliglånsrenten i landets seks største byer, skiller det bare 0,1 prosentpoeng mellom den minste (Tromsø med 2,94 prosent) og største byen (Oslo med 2,84 prosent).

BY OG LAND: Her ser du den gjennomsnittlige renteforskjellen mellom de som bor i byer og de som bor i distriktene (klikk på bildet for å se større versjon).

Sammenligner man derimot store byer med små og mellomstore steder, blir forskjellen mer tydelig.

- Folk i distriktene har høyere renter enn de som bor i byene, sier Brunborg.

- Årsaken er at det er vanskeligere å omsette boliger i distriktene. Det er lavere verdi på eiendommene, og dermed har man også lavere lån. Folk er også mer lojale mot banken sin, og de har en lavere inntekt og formue, sa Tina Ølstørn.

FÅ VIL BYTTE BANK: Hele 45 prosent av personene i spørreundersøkelsen svarte at det ikke er aktuelt for dem å bytte bank.


Ubevisst forhold til boliglånet

Brunborg fortalte at de også har spurt brukerne om hvorfor de ikke bytter bank. Svært mange svarer at de ikke tror det er penger å tjene på å bytte bank. Svært mange svarer også at de ikke vet hvor mye de har i rente på boligen sin.

- Folk bruker mye tid på å finne ut hva slags vaskemaskin de har, men ikke like mye tid på å finne ut hvilken rente de har på boliglånet, sier Brunborg.

FORNØYDE KUNDER: På spørsmål om hvorfor de ikke bytter bank, svarte mange at de er svært fornøyd med banken sin, og at det er lite penger å spare. Penger.no mener altså å kunne bevise at det faktisk er mye penger å spare.
KJENNER IKKE RENTEN: Svært mange vet ikke hvilken rente de har på boliglånet. Kvinner er mer ubevisste enn menn.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere