*Nettavisen* Økonomi.

Disse boligprisene stiger

Boligsalget stuper, men leieprisene stiger.

20.01.09 11:29

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at leieprisene stiger kraftig.

NA24 - din næringslivsavis

Leiemarkedsundersøkelsen, som omfatter både etablerte og nye leiekontrakter, viser at leien for alle utleieboliger samlet steg med 5,7 prosent fra fjerde kvartal 2007 til fjerde kvartal 2008.

Markant vekst
Det er store regionale forskjeller i nivået på husleiene, noe som illustreres ved at gjennomsnittlig månedsleie i Oslo og Bærum, som betalte mest i fjerde kvartal i fjor, var på om lag 7 000 kroner. I mindre bebodde områder var husleien på om lag 4.000 kroner.

Toroms boliger hadde den svakeste veksten, med en økning på 4,2 prosent. For større boliger var det fireroms boliger som økte mest. Her var veksten på 5,9 prosent, noe som gir en gjennomsnittlig månedlig leie på 5 629 kroner i fjerde kvartal 2008, ifølge SSB.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Salget stuper
Men samtidig som leieprisene stiger viser tall fra Boligprodusentenes Forening at salget av nye boliger stuper. I fjerde kvartal var det et fall her på hele 65,5 prosent sammenlignet med samme periode i 2007.

- Den negative utviklingen fortsatte med full styrke gjennom 2008, og årets siste kvartal er noe av det svakeste markedet har opplevd i moderne tid. Salg av nye boliger sto tilnærmet helt stille, heter det i pressemeldingen fra Boligprodusentene.

Les mer her: Katastrofe for boligsalget

Stoppet opp
Boligprisene har rast siden toppen i august 2007, og for neste år spår ekspertene at boligprisene vil falle med rundt 10 prosent.

I forrige uke kom Statistisk sentralbyrå med tall som viser at nybyggingen praktisk talt har stoppet helt opp, noe som kan være svært gode nyheter til de som allerede har bolig.

Registrert bruksareal for igangsatte næringsbygg gikk ned med 41,1 prosent i november 2008 sammenlignet med november året før. Tilsvarende gikk antall igangsatte boliger ned med 38,8 prosent.

Den nedadgående trenden kan dermed være større enn registrert i byggearealstatistikken. I tillegg kan prosjekter som er meldt igangsatt, ha blitt utsatt på ubestemt tid på grunn av fallet i etterspørselen.

Les mer her: Fersk gladmelding til alle boligeiere

Tror på opptur
Nordea kommer med en skikkelig gladmelding til landets boligeiere. I sin nye rapport som ble offentliggjort i dag, skriver banken at mesteparten av prisfallet i det norske boligmarkedet nå er tatt ut.

- Tidligere antok vi at boligprisene ville falle med cirka 20 prosent fra topp til bunn. Nå tror vi ikke fallet blir større enn cirka 15 prosent. Det betyr at det meste av prisnedgangen nå er bak oss, skriver Sjeføkonom Steinar Juel i rapporten Økonomisk Oversikt.

Juel og Nordea legger likevel svært stor vekt på at den fremtidige økonomiske utviklingen sjeldent har vært mer avhengig av myndighetenes reaksjonsmønster enn det tilfellet er nå.

Les mer her: Tror på opptur i boligmarkedet

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.