*Nettavisen* Økonomi.

Disse er mest overbetalt

Foto: JUSTIN SULLIVAN

Se listen over de som får mye mer enn fortjent.

25.07.08 13:46

Nettstedet Marketwatch og kommentator Chris Pummer har satt sammen liste over de mest overbetalte jobbene i USA. Han har fått hjelp av lønnseksperter til å plukke ut listen over de 10 verste tilfellene.

NA24 - din næringslivsavis

Det er noen overraskende yrker på listen, men som vanlig er dårlig sportsutøvere og overbetalte finansfolk med.

I omvendt rekkefølge er listen til Marketwatch som følger:

10) Bryllupsfotografer

Fotografer tjener i snitt 10.000 kroner for et bryllup i USA, men enkelte tar 12.900 til 25.800 kroner for en dags jobb, møter og prosessen med materialene.

9) Flypiloter i store flyselskap

Selv om flyverne i flere amerikanske flyselskap har tatt kutt i inntektene, tjener seniorkapteinene i Delta og andre en lønn på 1,3 millioner kroner i året. Dette får de for en jobb som teknologien har gjort nesten automatisk. Pilotene i mindre amerikanske flyselskap tjener opp til 40 prosent mindre. Marketwatch skriver at pilotenes fagforeninger er blant de sterkeste i industrien, og har ikke tatt inn over seg krisen flybransjen er inne i.

8) Bryggesjauere på vestkysten av USA

Dette er folkene som mottar varene som kommer fra de asiatiske landene til USA. Bryggesjauerne tjener i snitt 580.000 kroner i året. De som sitter på kontoret, og legger inn varehåndteringen, har en lønn på 700.000 kroner i snitt, mens fagforeningstilknyttede formenn tjener i snitt 1 millioner kroner i året.

7) Portører på flyplasser

Mange av de uniformerte bagasjeportørene på store flyplasser i USA kan tjene mellom 70.000 til 100.000 dollar i året, og meste parten av dette er i kontanter. Det tilsvarer mellom 361.000 kroner og 516.000 kroner i året. På toppen kan disse portørene dra inn 300 dollar eller mer i tips, utrolig nok.

6) Eiendomsmeglere som selger dyre boliger

Alle som prøver litt klarer å bestå en eiendomsmeglerprøve, og få en lisens. Dette gjør at prisen enkelte betaler til boligmegleren er helt ute av proporsjoner, skriver Marketwatch. I enkelte områder kan en boligmegler i USA dra inn 1,3 millioner kroner i året.

5) Foredragsholdere og ekspolitikere i foredragssirkuset

Bill Clinton tjente 9,5 millioner dollar på 60 taler i fjor. Dette tilsvarer nesten 50 millioner kroner.

4) Reguleringstannleger

Med en 35 timers arbeidsuke, tjener en reguleringstannnlege i snitt 350.000 dollar i året i USA, eller 1,8 millioner kroner. Marketwatch påpeker at jobben deres ikke akkurat er hjernekirurgi, men at de simpelt hen manipulerer tennene til ungene.

3) Toppledere i selskaper med svak utvikling

De fleste toppsjefene i USA er overbetalt, men hvis utvikling til selskapet er sterk er det få argumenter mot deres lønninger. Likevel er det en rekke toppsjefer i USA som drar inn store lønninger til tross for en elendig børs- og resultatutvikling.

2) Oppbrukte profesjonelle sportsutøvere på langsiktige kontrakter

Her er det et avsindig høyt lønnsnivå i USA, ganske enkelt. NBA-spilleren Shawn Kemp tjente 10 millioner dollar, og scoret samtidig bare 6,1 poeng i snitt per kamp. Det er lite! Spillernes fagforening i USA har konsekvent avvist en mer resultatbasert lønn.

1) Pensjonsforvaltere

Alle på Wall Street tjener for mye penger for å flytte penger rundt. Verst er imidlertid pensjonsforvalterne, mener Marketwatch. Aksjefondsforvaltere kan enkelt tjene mellom 500.000 til 1 millioner dollar i året, selv om bare 3 av 10 har slått markedet de siste 10 årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.