NA24.no

Disse familiene bytter bolig i sommer


Familien Møhncke fra Holmestrand bytter bolig med ekteparet Saylor i sommer.
Familien Møhncke fra Holmestrand bytter bolig med ekteparet Saylor i sommer. Foto: Pål Nordby/Privat
Boligbytte på tvers av landegrenser blir stadig mer populært.

Sherry og John Saylor fra Dallas i USA har byttet bolig med fremmede 30 ganger, denne sommeren bytter de med en familie i Holmestrand.

- Vi oppdaget boligbytte i 2002 etter å ha lest en artikkel i Time Magazine. Jeg hadde nettopp mistet jobben min, så vi bestemte oss for å reise til Europa i tre måneder. Av åpenbare grunner ville vi gjøre det så billig så mulig, så boligbytte virket ideelt, sier John Saylor til Nettavisen.

Boligbytte er en ferieordning som stadig blir mer populær. Det går ut på at man byttelåner hjem, feriehus, leilighet eller hytte med fremmede på et tidspunkt det passer for begge parter. 

Siden juli 2014 har boligbyttesiden HomeExchange fått over 10.000 nye medlemmer, og er et godt eksempel på den økende delingsøkonomi-trenden. HomeExchange har per dags dato over 64.000 medlemmer og er et av flere selskaper som tilbyr en plattform for boligbytte.

- Vi, i likhet med andre delingsøkonomiselskaper, opplever mye vekst. Medlemmer sparer penger og andre ressurser når de bytter. Hotell og leiebil bruker mye mer ressurser enn det å bytte gjør, sier Tanya Kristiansen, Skandinavias HomeExchange representant.

Kanskje du kunne tenke deg å bo midt i San Francisco i USA, eller i et hus med svømmebasseng i Provence i Franrike?

- Et innblikk i andres hverdag

Det er Monica Møhncke, og familien hennes fra Holmestrand, John og Sherry skal bytte bolig med i sommer. De har forelsket seg i denne måten å feriere på.

Første året familien Møhncke byttet hus, var det med en barnefamilie fra den lille byen Rochefort i Belgia, med rundt 12.000 innbyggere. Siden den gang har de vært i Danmark, Florida, Provence i Frankrike og i de franske alpene.

- Det vi synes er så spennende er at vi kommer til steder vi vanligvis ikke hadde reist. Vi har gjerne valgt litt små byer, og syns det er gøy å få innblikk i deres hverdag. Du ser hvordan det er å bo i dette landet, hvordan maten er i butikken, hvordan hagene og nabohusene er, sier Møhncke til Nettavisen.

- Vær obs på ID-tyveri

Mange vil kanskje kvie seg for å slippe fremmede inn i huset sitt, men det har ikke Møhncke og Saylor noen betenkeligheter med. Man må bare ta noen forholdsregler.

- Vi pleier ikke å fjerne noen av tingene våre, de er ikke så verdifulle. Det viktigste å være obs på er identitetstyveri, så vi har passord på PC'en vår, og en gjestebruker. Ellers legger vi igjen alle verdipapirer hos svigermor, sier John Saylor.

- Det er jo noen som sier at de ikke vil ha fremmede i huset, og er redd for at de går inne med sko og sånt. Men hvis man er åpen er det en god måte å feriere på, sier Monica Møhncke.

Hun undertsreker at om man har ting man er redd for bør man låse det inn et sted.

Kanskje du kunne tenke deg å bo i et hus på Long Island i USA eller på en hytte i de sveitsiske alper?

Tar godt imot gjestene sine

Begge familiene tar godt vare på gjestene som bor i hjemmene deres.

- Jeg synes det er hyggelig å gjøre det rent og pent til de kommer. Jeg handler lokale spesialiteter til dem vi bytter med og skriver et hyggelig velkomstbrev, sier Møhncke.

Det samme gjør Saylor-paret.

- Vi frigjør plass i skuffer og skap til gjestene våre, også legger vi igjen en velkomstgave og en husguide. Vi legger også igjen en oversikt over arrangementer og severdigheter i området, sier Saylor. 

Andre alternativer

Andre eksempler på delingsøkonomitrenden er Couchsurfing der mennesker tilbyr gratis overnatting hjemme hos seg, og Airbnb der folk leier ut hjemmene sine, eller rom i hjemmene sine.

Under fotball-VM i Brasil var det rift om hotellrom, så rundt 120.000 mennesker fra over 150 ulike land valgte å benytte seg av Airbnb, skriver New York Times.

På verdensbasis tilbyr Airbnb over 1,5 millionerovernattingssteder i over 190 land. Siden oppstarten i 2007 har de huset mer enn 40 millioner gjester.

Couchsurfing har over 10 millioner medlemmer i over 200.000 byer og er en populær ordning spesielt blant studenter.

10 tips til deg som vil bytte bolig

1. Vær åpen. Hvert bytte er unikt, men felles er at de alle bygger på tillitt og god planlegging. Bli kjent med hverandre ved hjelp av telefonsamtaler og eposter.

2. Vær personlig og diskuter preferanser. Del informasjon om boligen din og nabolaget ditt. Dette bidrar til realistiske forventinger.

3. Vær ærlig, du vil ikke skuffe eller bli skuffet.

4. Tilby gjestene dine et rent hjem og gjør plass i skuffer og skap. Bytt sengetøy, legg ut rene håndklær og sørg for at det er nok av dopapir!

5. Hvis du ikke eier hjemmet ditt, si ifra til huseier, og snakk med forsikringsselskapet ditt.

6. Legg igjen et ekstra sett med nøkler hos nabo, venner eller familiemedlemmer.

7. Sørg for at dyr, hage, basseng og lignende blir tatt vare på mens du er borte.

8. Sørg for at alt fungerer i hjemmet ditt. Legg gjerne igjen instrukser for bruk av Wifi og lignende.

9. Sørg for at gjestene dine har en liste med nødnummere. Sørg gjerne for at det er i orden i hjemmet du kommer til og.

10. Ha det gøy og nyt ferien!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere