NA24.no

Skatteetaten gransker disse ekstra nøye i år


Skatteetaten understreker at selvangivelsen ikke er ferdig utfylt selv om den er forhåndsutfylt.
Skatteetaten understreker at selvangivelsen ikke er ferdig utfylt selv om den er forhåndsutfylt.
Sist oppdatert:
Skatteetaten gjør i år en grundig kontroll av poster som mange slurver med. Sjekk hvilke.

30. april er siste frist for å levere selvangivelsen for pensjonister og lønnsmottagere. Nettavisen har skrevet flere artikler med tips til hvilke poster du bør sjekke nøye for å passe på at du får med alle fradrag du har krav på.

Les også: Her er det ti vanligste feilene som gjøres i selvangivelsen

For mange er det like viktig å vite hvilke områder Skatteetaten har gitt medarbeiderne beskjed om å kontrollere ekstra grundig.

Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten.

Skatteetaten gjør nemlig en såkalt risikovurdering av hvilke områder som skal sjekkes ekstra nøye når selvangivelsen behandles.

Årets analyser viser at det fremdeles gjøres mye feil på områder Skatteetaten har kontrollert tidligere, opplyser Øivind Strømme, direktør i regionavdelingen i Skatteetaten.

Bolig og reise
I år har Skatteetaten valgt ut følgende områder:

*Skattepliktige inntekter ved salg og utleie av bolig.

*Særskilte grupper som krever fradrag for merkostnader.

– Hensikten med kontrollvirksomheten er å se til at skatten blir fastsatt riktig. Gevinst på salg og utleie av bolig er dessverre et tilbakevendende område der vi ser det gjøres en del feil. Bare i fjor ble det forsøkt unndratt 600 millioner kroner ved salg og utleie av bolig. Derfor har vi en høy kontrollinnsats på området i år, sier Strømme til Nettavisen.

Les også: Skatteetaten advarer mot svindelforsøk

Dersom man ikke har bodd i boligen i ett av de to siste årene, skal gevinsten skattlegges med 27 prosent. Hvis inntektene ikke er ført riktig i selvangivelsen, kan man i verste fall risikere tilleggsskatt på mellom 15 og 60 prosent.

Fakta: Selvangivelsen 2016 (for skatteåret 2015)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Alle som er registrert som e-bruker hos skatteetaten, kan logge seg inn på Altinn.no og se selvangivelsen digitalt.

* I år er det også mulig å sjekke selvangivelsen på Altinns nye app.

* Fra 22. juni til 12. oktober får folk beskjed enten på SMS eller epost om at skatteoppgjøret er tilgjengelig.

I fjor ble skattepliktig gevinst på boligsalg forhåndsutfylt i selvangivelsen. I år har mer enn 17.000 skattytere fått forhåndsutfylte opplysninger. I tillegg har 50.000 skattytere mottatt brev om at Skatteetaten har informasjon om salg eller utleie av bolig.

Personer med utleieinntekter skal fylle inn inntektene i selvangivelsen. Dersom feltet ikke fylles ut, vil de bli tatt ut i kontroll.

– Gjennom vårt eget eiendomsregister får vi innrapportert tinglyste salg. Salgsopplysningene sjekkes samtidig opp mot botid og flytting i Folkeregisteret. Eiendomsregisteret er navet i kontrollarbeidet på boligområdet, sier Strømme.

Les også: Dette må gifte og samboere huske på i selvangivelsen

Mye feil med reisefradrag
I årets selvangivelse vil Skatteetaten også øke den generelle fradragskontrollen.

- Områder der det tradisjonelt blir gjort mye feil er reisefradrag og merkostnader, sier Strømme.

Han ønsker ikke å gå mer i detalj når det gjelder kontroll av fradrag, men viser til gårsdagens Nettavisen-artikkel om de ti vanligste feilene pensjonister og lønnsmottakere gjør i selvangivelsen.

I fjor viste Skatteetatens totale kontrollarbeid at 5,3 milliarder kroner ble forsøkt unndratt beskatning.

– I unndragelsene ligger det nok mange oppriktige feiloppføringer fordi folk ikke har kjennskap til regelverket. Men dessverre vet vi at det motsatte også skjer. Vi har styrket veiledningsarbeidet, slik at det skal bli enklest mulig å gjøre rett, samtidig som kontrollvirksomheten vår blir stadig mer effektiv, avslutter Strømme.

På skatteetaten.no finner du oppdaterte veiledere og kalkulatorer på blant annet reisefradrag og pendling. Fradragsveilederen finner du her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere