Disse håver inn millioner på russen

Foto: (Russeservice AS)

- 2012 ble en klar rekord, sier Ole Jørgen Smedsrud.

26.08.13 11:33

Ole Jørgen Smedsrud er daglig leder i Russeservice. Høsten 1981 startet han salget av russeutstyr.

Med 54,2 millioner i omsetning i 2012 har han slått salgsrekord.

Økte med 30 prosent
- 2012 ble en klar rekord. Tidligere topp var i 2009 med cirka 46 millioner kroner i omsetning. Skoleåret 2012 var et usedvanlig godt år for oss. Vi fikk stang inn på alt det skoleåret, sier Smedsrud til Nettavisen NA24.

54,2 millioner kroner er en markant økning fra i fjor, da omsatte Smedsrud for 38,4 millioner kroner, noe som tilsvarer en økning på 30 prosent.

Det er ingen hemmelighet at russen bruker mye penger på å feire sin avslutning på 13 år med skolegang.

- Russen bruker hos oss i underkant av 1.400 kroner i gjennomsnitt. Rundt 90 prosent av salget for 2012 var omsetning til russen, resten er til andre kunder enn russ, sier Smedsrud.

Selv oppgir Russeservice at de har vært russens favorittleverandør av russeutstyr. Noe som ifølge salgstallene godt kan stemme.

Blant kjente fjes som har stilt opp som modeller for selskapet er Triana Iglesias.

Klikk på bildet for å forstørre.

En undersøkelse gjort av Ipsos for tidligere Fokus Bank, nå Danske Bank, bruker russen 10.000 kroner i snitt på russefeiringen.

I Oslo og Akershus ligger budsjettet på 14.200 kroner per person i snitt. Denne undersøkelsen er gjennomført blant ungdom som var russ i 2011 og 2010.

Undersøkelsen viser også at nesten en av ti russ bruker mer enn 30.000 kroner på feiringen. Når man ser slike tall er det forståelig at dette er en svært attraktiv målgruppe.

Flere avgangselever i år
Mens Russedress og Russeservice fikser klærne er det Rok AS som står for de store russefestene på Østlandet. Blant festene de arrangerer er Tryvannfestivalen, landstreffet i Lillehammer og busskåringene rundt om i Oslo.

I 2011 hadde de 29 millioner kroner i omsetning, nå ligger på cirka det samme.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er cirka 10.000 stykker på hvert Tryvann treff. Det har vært ganske jevnt med russ de siste årene. Vi har en hatt en omsetning i 2012 på cirka 30 millioner kroner, sier Gitte Gotteberg, daglig leder i Rok, til Nettavisen NA24.

Et pass for alle dagene på Tryvann koster mellom 1.450 til 2.200 kroner.

- Inntektene kommer hovedsakelig fra billettsalg og sponsorer. Det er lov å ha med drikke, derfor har vi ikke noe særlig salg under festivalen og inntekt derfra, sier Gotteberg.

Hun forventer at det skal gå like bra i år som det har gått de foregående årene.

- I 2014 er det litt flere avgangselever. Vi regner derfor med at det blir rundt 10.000 stykker på hvert treff i år også, sier Gotteberg.

Gått noe ned
En av konkurrentene til Russeservice er Russedress, også kjent som ReDress. De hadde derimot ikke et så bra år i 2012.

- Vi har byttet til avvikende regnskapsår og ikke helt ferdig med regnskapet. Men vi hadde nedgang i salget i 2012 og en økning i salget i 2013. Vi er misfornøyd med at vi hadde en nedgang i 2012 og fornøyd med at vi økte igjen i 2013, sier Henrik Nørstrud, en av eierne av Russedress, til Nettavisen NA24.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

I 2011 hadde de en omsetning på nesten 39 millioner kroner. I 2012 skal dette ha falt noe.

Det var Knut Gresvig og Nøstrud startet Russedress i 2003 rett etter de var ferdige med sin egen russetid. Med deres motto, «alt for russen», har gutta klart å tjene rått på flere russekull og kapre store markedsandeler.

Nå satser de på å selge klær som også kan brukes etter russetiden.

- Våre kunder bruker noe mindre penger på vanlige russeeffekter, men vi har økt salg av fritidsklær som det ikke står russ2014 på. Slik at kundene kan bruke plaggene både før og etter russetiden, forteller Nørstrud.

Les også: - Dette er billig og spekulativt

Har tjent 240.000 på en måned
Det er også kjent at russebussene blir dyrere og dyrere for hvert år. Russen bruker til sammen millioner av kroner på en buss som de kjører rundt i cirka en måned.

Det er om å gjøre å ha den feteste bussen, med det kuleste utseende, beste lyden og beste lysanlegget. Dette tjener aktørene fått på.

En av disse er graffitikunstneren Slava Nemes Matisic. I april malte han en russebuss innvendig og utvendig, noe som ga han en overveldende månedslønn for ne graffitikunstner.

- Til sammen har jeg tjent cirka 240.000 kroner de siste tre-fire ukene. Nå holder jeg på med siste finishen inni bussen «Zoo York». Den blir utrolig fet, sa Matisic til ba.no, i april.

Les mer her: Har tjent 240.000 på en måned

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump BATV

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.