NA24.no

Disse jobbene blir du syk av

Tor B. Aasen er tidligere overlege og avdelingsdirektør ved yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland.
Tor B. Aasen er tidligere overlege og avdelingsdirektør ved yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland. Foto: Magne Turøy (Vest 24)
Sist oppdatert:
En rekke yrker kan gi lungekreft, hørselstap, astma eller kols.

VEST 24: I to artikler i Tidskrift for Den norske legeforening, skriver tidligere avdelingsoverlege og spesialist i lungesykdommer, Tor Brøvig Aasen, at en rekke yrker er utsatt for ulike helseproblemer. Blant annet hørselstap, astma, kols og kreft.

En rekke yrkesgrupper som frisører. bakere, sykepleiere og tunnelarbeidere, er utsatt. Hørselstap utgjør de fleste registrerte tilfellene og er fremtredende ved metallarbeid.

Lungesykdommen KOLS har vært mye forbundet med røyking. Men Aasen sier dette også kan knyttes til yrkesgrupper.

– Tunnelarbeidere er særlig utsatt. Personer er ulikt sårbare for sykdommen, og røykere har en høyere risiko, sier Aasen.

Til tross for strengere regelverk de siste årene, er det ennå mange tilfeller av kreft etter asbestrelatert arbeid. – Brannmenn er potensielt også i risikogruppen for kreft. Men det mangler fremdeles en del kunnskaper på akkurat denne gruppen, sier Aasen til Vest 24

– Får dårlig oppfølging

– Vi ser at Nav-systemet ikke har vært tilfredsstillende i sammenhengen. Det har vært dårlig oppfølging, og pasienter har fått betydelige vanskeligheter som følge av dette. Derimot synes vi tidligere Trygdeetaten hadde en bedre tilnærming til det, når det gjaldt yrkesrettet attføring og tilbud om skolegang. Vi har ikke det samme inntrykket av Nav, sier Aasen.

Han mener en av årsakene til at Nav-systemet fungerer dårlig for denne gruppen, er at systemet er så stort.

– Det kan være at man har et større arbeidsområde og dermed mindre innsikt i det enn Trygdeetaten i sin tid hadde. Samtidig handler det om prioriteringer fra myndighetene, forklarer Aasen til Vest 24

– Bør melde fra oftere

Han legger også til viktigheten av at leger melder fra om mistanke om arbeidsrelaterte sykdommer.

– Det kan virke som at meldeaktiviteten er for lav. En årsak kan være at leger venter til de føler seg sikre på at den mistanken de har stemmer, før de melder fra. Men det er viktig for å forhindre kroniske sykdommer og at andre arbeidstakere blir syke, sier han.

Les flere saker hos Vest 24


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere