NA24.no

Disse kan koste deg 25.550 kroner

Foto: Marit Hommedal/Scanpix
Sist oppdatert:
Aktivistene mot høyspentmaster vil gi deg kjemperegning.

Hvis aktivistene for den mye omtalte sjøkabelen over Hardangerfjorden får gjennomslag, kan regningen bli dyr for nordmenn flest. Det slår et av regjeringens egne fagutvalg fast tirsdag.

Regjeringen har nedsatt fire uavhengige utvalg som skal se på alternativene til de såkalte monstermastene i Hardanger, der valg av sjøkabel på strekningen Sima-Norheimsund er vurdert. Utvalget har sett på merkostnadene ved sjøkabler, og kommet frem til en oppsiktsvekkende høy regning.

25.550 kroner pr. husstand
Regjeringens utvalg slår fast at sjøkabel-alternativet vil koste 3,4 milliarder kroner mer og vil ta fem år ekstra.

Sjokkregningen kommer imidlertid hvis man tar med hva en sjøkabelløsning i Hardanger skaper av ringvirkninger på tilsvarende strekninger andre steder.

Utvalget mener nemlig at sjøkabel-alternativet i Hardangerfjorden vil føre til endret praksis når det gjelder håndtering av miljøkonflikter ved luftledninger i sentralnettet og kan derfor utløse økt krav om sjø eller jordkabel i en rekke foreliggende nettinvesteringsplaner.

Et viktig prinsipp er nemlig likebehandling, og det er veldig mange kommuner, som blir rammet av oppgraderingen av sentralnettet, som ønsker seg kabler fremfor master.

Dette vil ramme folk flest rett i lommeboken i flere år, mener utvalget.

«Siden kabling har vesentlig høyere investeringskostnader, vil økning i bruk av kabler påvirke sentralnettstariffen. Utvalget vurderer merkostnaden av endret kablingspraksis til å være 30 milliarder kroner, inkludert Sima-Samnanger investeringen. Utlignes dette beløpet på alle husstander i Norge blir det et årlig beløp på 730 kroner i 35 år», heter det i rapporten. Noe forenklet kan dermed regningen til norske husstander komme opp i 25.550 kroner, hvis vestlandsaktivistene får det som de vil.

Vil ha handling
Umiddelbart etter at rapportene var ute, ble også den dyre regningen for sjøkabelalternativet trukket frem som et viktig moment.

Distriktenes energiforening, Defo, skriver i en melding at rapportene fra de fire Hardangerutvalgene forsterker behovet for umiddelbart å prioritere forsyningssikkerheten i bergensregionen.

- Bergensregionen trenger økt forsyningssikkerhet og rapportene fra de fire utvalgene kan ikke forsvare et kabelalternativ med dramatisk økte kostnader, og årevis med utsettelse og påfølgende dårlig forsyningssikkerhet, skriver daglig leder Knut Lockert i meldingen.

Les også: Det usannsynlige kan ramme Bergen

Dyrest for Oslo-folk
Spesielt dyrt kan strømkabler bli for folk på Østlandet.

Årsaken er at børsnoterte Hafslund, med sine 540.000 kunder, er landets største netteier.

- Sånn som Statnett i dag fordeler sin nettleie så bruker de en såkalt «K-faktor», som blant annet innbefatter hvor mye produksjon og industri du har i nettet ditt. For Hafslunds kunder slår dette svært dårlig ut. Viderefører Statnett sin fordelingsnøkkel vil våre kunder på Østlandet få den største økningen på sin nettleie, har Morten Schau, informasjonssjef hos Hafslund, tidligere sagt til NA24.

På spørsmål om hvilke kunder som ender opp med å betale hva, og hvorfor fordelingsnøkkelen er laget slik har Statnett svart følgende til NA24: «alle er med på å betale i form av nettleie».

Den 10 august i fjor ble det klart at regjeringen vil utrede alternativer til master i Hardanger, samtidig som anleggsarbeidene skal begynne fra motsatt ende, slik at avgjørelsen om sjø- eller luftkabel kan utsettes.

Les også: Her bor kabeltaperne

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere