NA24.no

Innfører aktivitetsplikt for unge på trygd


NYE KRAV: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innfører aktivitetsplikt for yngre sosialhjelpsmottakere fra nyttår.
NYE KRAV: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) innfører aktivitetsplikt for yngre sosialhjelpsmottakere fra nyttår. Foto: Jan Richard Kjelstrup (ASD)
Sist oppdatert:
Fra neste år må alle under 30 år som mottar sosialhjelp, være aktive.

60 millioner kroner settes av til formålet i statsbudsjettet for neste år.

– Vi innfører aktivitetsplikt fordi det vil hjelpe flere til å bli selvforsørget med egen inntekt. Erfaringen fra kommuner som allerede har innført krav om aktivitet er særdeles positive. Det fører til at mange kommer seg bort fra trygd og over i arbeid, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til NTB.

I dag er det opp til kommunene å avgjøre om det skal stilles aktivitetskrav. Fra 1. januar neste år blir det lik praksis over hele landet.

Les også: NHO vil ikke gi arbeidsavklaringspenger til de yngste

Les også: Aktivitetsplikt for mottakere av sosialhjelp fra nyttår

Trekk i støtten

De 60 millionene som regjeringen setter av i statsbudsjettet skal gjøre kommunene i stand til å gjennomføre ordningen med aktivitetsplikt.

– De som eventuelt nekter å delta på arbeid eller aktivitet risikerer å få trekk i sosialhjelpen, sier Hauglie.

Hun understreker at mennesker som av helsemessige grunner ikke kan jobbe, skal tilbys annen form for oppfølging.

– Vi innfører ikke aktivitetsplikt for å plage sosialhjelpsmottakerne, men fordi det hjelper folk til å få bedre liv. Arbeid og aktivitet gir den enkelte muligheten til å ta i bruk evnene sine og til å tilhøre et fellesskap på jobben, poengterer hun.

Les også: Arbeidsledige mister retten til dagpenger

Les også: Robert Eriksson mener 40.000 unge befinner seg på samlebåndet på full fart mot uføretrygd

Ap: – Ikke nok

Arbeiderpartiet mener regjeringen skyver regningen over til kommunene.

– Tidligere har det vært anslått at pålagt aktivitetsplikt utover dagens ordning vil kunne koste så mye som 500 millioner per år. Selv om regjeringen har gått tilbake på egen politikk, ved å ikke lenger pålegge alle mottakere dette, så vil den nye plikten til dem under 30 omfatte en stor andel, sier stortingsrepresentant Rigmor Aasrud til NTB.

– Anslagsvis er regjeringas såkalte satsing på litt i overkant av 100 kroner i måneden per unge sosialhjelpsmottaker. Jeg kan vanskelig si at det blir gode tiltak ut av det, sier hun.

Kritisk Eriksson

Hauglies forgjenger i statsrådsstolen, Frps Robert Eriksson, skriver i sin politiske memoarbok som ble presentert denne uka, at det er «litt flaut» at det har tatt to år fra reglene ble sendt på høring til de nå blir innført.

– Det vitner ikke akkurat om gjennomføringsevne, hevder Eriksson, som er kritisk til at regjeringen velger å «innsnevre ordningen til kun å gjelde de unge».

Hauglie viser til forskning fra Frischsenteret og slår fast at aktivitetsplikt har størst effekt på de unge.

– Regjeringen starter derfor med denne gruppen, sier hun.

Les også: Ap kritisk til regjeringens trygdeinnstramminger

Les også: Seks av ti innvandrere fra Afrika er ikke i arbeid

– Symbolpolitikk

SVs Kirsti Bergstø mener ordningen er meningsløs symbolpolitikk som ikke vil føre sosialhjelpsmottakere raskere over i meningsfull aktivitet.

– Nav må få bruke penger og ressurser på dem som trenger det mest, ikke på en blind aktivitetsplikt for alle. Denne regjeringen er mer opptatt av å fremstå som tøffe i klypa enn av å få folk i arbeid, sier hun.

Fremskrittspartiets Erlend Wiborg er helt uenig.

– Tiden der man kun syr puter under armene på ungdom er over, nå må de lære seg at det er et samsvar mellom plikter og ytelser. Dette er en viktig seier for Frp, som vi har kjempet for lenge, sier han.

Hauglie sier aktivitetsplikt er ett av flere tiltak som skal hjelpe unge over fra ytelser til arbeid. Som eksempel nevner hun forsterket ungdomsinnsats, som gjør at alle under 30 som melder seg hos Nav, skal få tilbud om god oppfølging innen åtte uker. (©NTB)

Les også: Danny sykemeldte seg uten å vite at sjefen tok han på fersken på Snapchat

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere