NA24.no

Disse ordene er forbudt

Sist oppdatert:
NA24s lesere har lagt ned forbud mot to av de mest brukte ordene i forretningsverdenen. Sjekk hvilke.

NA24s lesere har kåret ordet «proaktiv» til det aller verste av næringslivets såkalte «buzzwords». Kåringen ble gjort i en avstemning. Se avstemningen her!

NA24 - din næringslivsavis

Slike moteord oppstår med jevne mellomrom i næringslivet, og tar gjerne turen ut i samfunnet. Men ifølge nettleksikonet Wikipedia har de ofte en uklar mening, selv om ordene virker fornuftige for dem som bruker dem.

Ikke bruk!
Burson Marsteller rådet i sitt nyhetsbrev BrandNews for et par år siden næringslivet å holde seg unna slike moteord. For å øke leserens forståelse for hva du egentlig sier eller driver med, bør man unngå vanskelige ord, floskler, moteord og en «teknisk» språkføring som fører til at leseren faller av.

NA24 lovet at vi aldri skal bruke igjen skulle bruke de tre ordene som kom dårligst ut av avstemningen - dermed kan vi verken si eller skrive henholdsvis «proaktiv», «synergi» eller - selve ordet som betegner forretningsklisjeordene leserne stemte over - «buzzword».

Proaktiv = være i forkant
«Proaktiv» vant - eller tapte - den uhøytidelige avstemningen klart. Hver femte stemme gikk dette moteordet, som ikke finnes i ordboken, men som betegner noe slikt å være i forkant.

Eller som informasjonshåndteringsselskapet Proact definerer begrepet:

«Å være proaktiv betyr at man på forhånd tar stilling til hvordan fremtiden vil se ut, og tar viktige beslutninger for at en på best mulig måte kan håndtere den fremtidige situasjonen. Navigering ved hjelp av fyrtårn og andre sjømerker er et eksempel på en proaktiv handlingsmåte.»

Av andre ord og uttrykk som mange av NA24s lesere mener vi kan greie oss uten, kan nevnes «coaching», «tenke utenfor boksen» og «kick off».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere