*Nettavisen* Økonomi.

Disse rådene fikk Stoltenberg fra NATO-sjefen

Jens Stoltenberg var mandag i Brussel for første gang etter utnevnelsen som ny generalsekretær i NATO og besøkte blant andre den norske NATO-ambassadøren Vegard Ellefsens residens. Foto: Anne Marte Vestbakke (NTB scanpix)

Stoltenberg på første Brussel-tur før NATO-jobb.

05.05.14 19:17

Ingen stiller spørsmål ved NATOs betydning og relevans lenger, sier Jens Stoltenberg på første Brussel-besøk etter utnevnelsen som NATO-sjef.

Den belgiske hovedstaden viste seg fra sin aller beste side da Jens Stoltenberg mandag besøkte det som blir den nye hjembyen fra oktober. I strålende varmt maivær fikk NATOs påtroppende generalsekretær kikke seg om i residensen han arver fra avtroppende alliansesjef Anders Fogh Rasmussen.

– Det er ikke noe offisielt besøk, det har vært han og jeg som snakket i to og en halv time om jobben jeg skal ta over. Både de store politiske utfordringene, men også om rent praktiske ting som organiseringen av arbeidsdagen, sier Stoltenberg til norske journalister i Brussel.

Politikk, ikke teknikk

– Han ga meg vel det enkle rådet at det er viktig å bevare oppmerksomhet rundt de politiske hovedvalgene, sier Stoltenberg om Fogh Rasmussens tips på veien videre.

– Det er viktig at ikke minst generalsekretæren er opptatt av det politiske hovedbudskapet, de lange linjene, å løfte blikket. Det var et råd jeg kjenner igjen fra andre områder, sier han om politiske fagfelt som lett blir tekniske.

Fram til overtakelsen i oktober vil han ikke sammenligne politikken og stilen han selv vil velge, med Fogh Rasmussens.

– NATO har én generalsekretær. Det siste NATO trenger, er tvil og usikkerhet om linje og hva vi står for, sier han.

Franskkurs

I stedet vil Stoltenberg treffe så mange politiske ledere og mennesker i forsvarsalliansen som mulig i forberedelsen til overtakelse. Han har opprettet et sekretariat i Oslo og skal etter hvert velge seg en norsk stab han tar med seg til Brussel.

I tillegg skal han ta litt franskkurs, men med «et realistisk selvbilde om egne språkkunnskaper».

– Jeg ble garantert ikke valgt som generalsekretær i NATO på grunn av mine franskkunnskaper. Men det er greit å kunne litt, sier han.

Stoltenberg sier han nærmer seg den nye toppjobben slik han nærmer seg alle oppgaver, uansett om det er store internasjonale utfordringene eller lokale.

– Det blir ikke noe bedre resultat av at du er veldig anspent og nervøs, sier han som blir første nordmann som skal lede verdens mektigste militærallianse.

Forventning

– Jeg har forventning om å gå til en viktig og meningsfylt jobb der jeg skal være med på å sikre noe av det aller viktigste, fremholder Stoltenberg.

Han mener vi lever i en tid der NATO har bevist sin viktighet.

– Med Ukraina og Syria lever NATO med to konflikter i umiddelbar nærhet som gjør betydningen av alliansens bidrag til fred og stabilitet mer åpenbar enn for bare få måneder siden, sier han.

– Det gjør det til en enda viktigere og meningsfull oppgave å gå til.

Nabolag

Stoltenberg har vært mye på jobb i Brussel som minister. Nå gleder han seg til å ta fatt på fast jobb i byen etter at han ikke har rukket å pakke ut alle kassene fra forrige flyttesjau fra statsministerboligen.

Brussel huser både EUs og NATOs hovedkvarter og er kjent for glassfasader og kontorbygg og brustein, og Stoltenberg bemerker at han nok må over fra offroad- til landeveissykkel i den belgiske hovedstaden. Men friluftsmannen Stoltenberg merker seg med glede parkene og grøntområdene på besøket i den nye hjembyen.

Og at han får litt skog som nærmeste nabo når han overtar NATO-residensen i en av Brussels mer bevoktede gater. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag