*Nettavisen* Økonomi.

Disse sløser mest med pengene dine

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))

Her får du full oversikt over landets mest, og minst, effektive kommuner.

02.09.11 21:32

Hvilken kommune i landet har den største byråkratibyrden? Og hvilke partier er mest glad i byråkrater? Omfattende analyse avslører at
kommunene som bruker mest av dine skattepenger til byråkratlønninger.

Sløser bort 3,5 milliarder kroner
- Hvis alle kommuner kom ned på nivå med de 25 beste på lønnsutgifter til administrasjon og styring per innbygger, gir det cirka 3,5 milliarder kroner i innsparing. Det tilsvarer driften av rundt 5.000 sykehjemsplasser, sier sjeføkonom i NyAnalyse Terje Strøm til NA24.

Byråkrater foran sykehjemsplasser
Nettavisen og NA24 publiserer som første nyhetsmedium NyAnalyses Byråkratibarometer 2011. Den omfattende analysen avslører hvilke kommuner som heller ansetter byråkrater fremfor å opprette sykehjemsplasser.

Byråkratibarometeret er basert på fem nøkkeltall tilknyttet utgifter til administrasjon, fellesutgifter og politisk styring i Kommune-Norge. Oversikten er utarbeidet på bakgrunn av kommunenes egne tall levert til Statistisk sentralbyrå.

Hvor mye skattepenger forsvinner til byråkratlønninger i din kommune? Sjekk her!

- Barometeret viser fortsatt et stort potensial for lavere utgifter til administrasjon i norske kommuner. Kommunestørrelse er en viktig indikator for at en kommune gjør det godt i barometeret. Det bekrefter at kommunesammenslåinger kan frigjøre penger på kommunebudsjettene til bedre tjenester over tid, oppsummerer Strøm.

- Innbyggerne bør kreve mer
Barometeret finner store forskjeller i administrasjonsbyrde i kommuner med omtrent samme innbyggertall.

- Det viser at lærdom fra dem som styrer godt i en region må benyttes til å bidra i andre kommuner. Innbyggerne bør kreve mer informasjon fra sin kommune om årsakene bak, mener Strøm og understreker at barometeret gir ikke vurdering av kvaliteten på administrasjon og andre velferdstjenester, sier Strøm.

Som i fjor er det mellomstore og store kommuner som gjør det best på Byråkratibarometeret. Årsaken er blant annet stordriftsfordeler i administrasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Johan Berge

- Kommunene Karmøy (KrF, Rogaland), Porsgrunn (AP, Telemark) og Ski (Høyre, Akershus) har lavest byråkratibyrde, foran Ullensaker (Frp, Akershus) og fjorårets topp Røyken (Høyre, Buskerud).

- Kommunene på topp 5 har alle mellom ca. 20.000 til 40.000 innbyggere. Det viser at norske kommuner bør ha minst 15.000-20.000 innbyggere der avstandene gjør det mulig.

- Bergen er beste storby som i fjor på en 6. plass på barometeret. Trondheim følger på plassen bak.

- Akershus (13), Rogaland (9) samt Vestfold og Møre & Romsdal (8) har flest kommuner på ”topp 100”-listen. Finnmark har ingen kommuner på topp 200.

- Årlige lønnskostnader til administrasjon per innbygger varierer fra 1200-1500 kroner hos de beste kommunene til mer enn 7000 kroner hos de nederste.

- Utgifter til administrasjon og styring mv. i kommunene som andel av totalutgifter i kommunen varierer fra rundt 5 % til over 20 %.

- Lønnsutgifter til politisk styring per innbygger varierer fra ca. 100 kroner i større kommuner til over 1500 kroner i mindre kommuner.

Kan frigjøre milliarder
- Færre rådhus og større kommuner vil på sikt kunne frigjøre flere milliarder til bedre velferdstjenester. Politikernes ambisjoner om ordførerverv må ikke stå i veien for en fornuftig kommunereform, avslutter sjeføkonom Terje Strøm i NyAnalyse.

Her er landets 30 verste kommuner (mest beheftet med byråkrati):

Klikk på bildet for å forstørre.


Her er landets 30 beste kommuner (minst beheftet med byråkrati):

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvor mye skattepenger forsvinner til byråkratlønninger i din kommune? Sjekk her!


40292


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag