*Nettavisen* Økonomi.

Disse stemte mot krav til redningsvest

Alle disse 54 stortingspolitikerne stemte mot påbud om redningsvest. Foto: Montasje

257 har dødd av drukning i fritidsbåt de siste ti år.

09.08.14 13:35

Like før sommeren la Arbeiderpartiet med Else-May Botten i spissen, inn et forslag om påbud med redningsvest i fritidsbåter. Forslaget ble nedstemt med fire stemmer.

I stedet fikk Sosialistisk Venstreparti gjennomslag for sitt forslag som krever at det skal brukes redningsvest i båt der barn er til stede.

- Sjøsikkerhet er viktig og jeg har sett hvor viktig det er å gjøre grep for å unngå drukning. Å ikke minst ta de riktige grepene. Redningsvest er det sikkerhetstiltaket som alene virker best mot drukning, sier Botten.

- Jeg så helt klart at dette var det enkeltvedtaket vi burde gjennomføre, for å hindre drukninger fra fritidsbåter. Å ut fra tallene vi sitter på, er det det menn over 40 som er mest utsatt og som må bli flinkere til å få vesten på.

Høyre drukningstall enn på flere år
De siste ti årene har det vært 257 drukningsulykker i forbindelse med fritidsbåt, ifølge Norsk Folkehjelp sin statistikk. Antall drukningsulykker totalt de siste ti årene er 1043 ulykker.

Klikk på bildet for å forstørre.

25 prosent av drukningsulykkene de siste ti årene har vært i forbindelse med fritidsbåt. Kilde: Norsk Folkehjelp.

I første halvår i år har 64 personer død av drukning, mot 59 i samme tidsrom i fjor.

- Sett hele året under ett er drukingstallene høyere enn de har vært på noen år, sier kommunikasjonsrådgiver Torunn Aaslund i Norsk Folkehjelp, til Nettavisen.

Av disse er tolv i forbindelse med fritidsbåt.

Les også: - Kan bli den verste drukningsmåneden på flere år

Nettavisen har kontaktet samtlige 54 stortingspolitikere som stemte imot påbudet om redningsvest, som alle kommer fra Høyre, Frp og SV.

- Vi kan ikke styre og regulere alt i et samfunn. Det er mer enn nok med restriksjoner, påbud, forbud og så videre som det er i Norge. Sjøen er faktisk det siste stedet hvor man har et slags «fristed», hvor man kan nyte sjøen, naturen og friheten uten for mye påbud og restriksjoner, sier Tor André Johnsen, storingsrepresentant for Fremskrittspartiet (Frp), til Nettavisen.

Fakta

Forslaget

- Må få bedre svømmeferdigheter
Ut fra samtalene kan det virke som at begrunnelsene for valget handler mye om friheten til å velge selv når man er på sjøen.

- Alt skal ikke håndteres av lov og alt kan ikke forbys. Folks bevissthet rundt vestbruk har økt betydelig og vi tror at informasjon og at folk tar ansvar selv, er bedre enn påbud og lov, sier Gunnar Gundersen, næringspolitisk talsmann for Høyre, som uttaler seg på vegne av alle Høyres stortingsrepresentanter i denne saken.

Høyres kommentar til at antall drukningsulykker har steget er at dette kan unngås med bedre svømmeferdigheter generelt og mindre alkohol.

- Ikke rettferdig
Også Sosialistisk Venstreparti er opptatt av at nordmenn må drikke mindre alkohol når de ferdes til sjøs. Derfor la SV frem et forslag om å utrede strengere promillegrenser til sjøs, og fikk flertall for dette, i tillegg til forslaget om redningsvester der det er barn til stede.

Snorre Serigstad Valen mener forslaget fra Arbeiderpartiet (Ap) ikke var helt rettferdig.

- Jeg synes særlig det blir pussig om de som sitter i den nevnte robåten, skal være pålagt ved lov å ha på seg en redningsvest, mens en skjærgårdsjeep på over åtte meter suser forbi i høy fart og med en beruset fører, en mann over 40 år, uten at loven sier noe om det, som de praktiske konsekvensene av forslaget fra Ap ville blitt, sier Valen til Nettavisen.

For menge påbud og forbud?
I tillegg til at flere av svarene går på at mennesket skal ha frihet, er det også mange som mener at vi har for mange påbud og forbud i Norge.

- Jeg mener vi skal ha påbud der vi ser det er behov for det og ikke der vi ikke trenger det. Dette påbudet er det enkelt tiltaket som kan bidra til å redde mange liv på sjøen. Da mener jeg det er et viktig og riktig påbud å innføre. Det mener 96 prosent av damene som er på sjøen også og 74 prosent av mannfolka. Så vi er en stor og økende gruppe som mener det, sier Else-May Botten, stortingsrepresentant for Ap, til Nettavisen.

- Fler kan dø av drukning enn i trafikken
En som har engasjert seg i debatten om bruk av redningsvest er Gunnar Stavrum, redaktør i Nettavisen og blogger. Han mener at drukningstallene har blitt drastisk store det siste året.

«Slik statistikken utvikler seg, er det bare et tidsspørsmål før det dør flere av drukning enn i trafikken her i landet. En av årsakene til færre dødsulykker på veiene er tvungen bruk av bilbelte. De som skrek opp om at det var et angrep på deres personlige frihet å ha bilbelte, tier stille. Fornuftig nok, siden antall dødsfall og alvorlige skader har sunket drastisk», skriver Stavrum på sin blogg.

Les hele blogginnelgget til Stavrum her.

Ikke åpne for å endre mening
Tross at man kan se en stor økning i drukningsulykker i 2014, svarer samtlige av de stortingsrepresentantene Nettavisen har snakket med, at de ikke angrer på at de stemte mot eller vil vurdere å prøve å få forslaget opp til ny avstemning på Stortinget.

- Det bør gå en grense for hvor mye ansvar man skal frata voksne mennesker. Respekten for sjø og vann bør bygges opp, politikere kan ikke forby eller pålegge i alle sammenhenger hvor man registrerer uansvarlighet, sier Per Sandberg, stortingsrepresentant fra Frp, til Nettavisen, som ikke vil stemme annerledes dersom dette skal bli tatt opp igjen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag