NA24.no


UROLIG: Her er tallene som Siv Jensen viser at vi trenger strengere innvandringspolitikk.
UROLIG: Her er tallene som Siv Jensen viser at vi trenger strengere innvandringspolitikk. Foto: Torstein Bøe (NTB scanpix)

Disse tallene får Frp til å slå innvandringsalarm

Sist oppdatert:
- Norge har siden 2011 tatt imot nærmere 100.000 familieinnvandrere og må snart tråkke på bremsen, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

– Når året er omme vil Norge ha tatt imot opp mot 100.000 familieinnvandrere siden år 2011, det er like mange som det bor i en stor norsk by, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

- Prognosene viser at det i år vil komme 24.000 søknader om familieinnvandring. Det er på tide å tråkke hardt på bremsen, men Arbeiderpartiet ønsker tvert imot å eksperimentere med frislipp. Det er farlig, advarer hun.

Les også: UDI: - 2017 blir det store året for familiegjenforening
Les også: Regjeringen endrer krav om familiegjenforening

– Frp er tydelig på at personer som skal hente familien til Norge må og komme seg i arbeid og klare å forsørge seg selv, ikke sende regningen til norske skattebetalere. Ap og Sp bærer et særlig ansvar for at de stemte ned regjeringens forslag om strengere krav til arbeid, utdanning og underholdkrav ved familiegjenforening, sier Jensen.

Les også: Frp advarer mot Ap-liberalisering av asylpolitikken

- Tenk hva som hadde skjedd dersom vi hadde hatt Støres eksperiment i regjering da det kom over 30.000 asylsøkere til Norge i 2015. Jeg tror svaret ligger øst for oss, i Sverige, sier Siv Jensen til Nettavisen og henviser til problemene Sverige har med kriminalitet i en del bydeler med høy andel av innvandrere.

Frykter svenske tilstander

Jensen viser til SSB-tall (Statistisk sentralbyrå) for utviklingen i antall innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre som kommer fra Asia, Afrika, Tyrkia og Sør- og Mellom-Amerika fordelt på østlige bydeler i Oslo.

– Vi er ikke i nærheten av svenske tilstander i Norge, men det er langt fra problemfritt. Fremveksten av kriminelle gjenger på Oslos østkant er et urovekkende resultatet av en naiv innvandringspolitikk som ble ført alt for lenge i Norge, mener Jensen.

Les også: Dette er Sveriges «lovløse land»
Les også: Dette er Sveriges farligste områder
Les også: Siv Jensen: - Trump hadde rett om Sverige

Tall fra SSB viser at andelen ikke-vestlige innvandrere i de østlige bydelene Grorud, Stovner og Søndre Nordstrand har vokst med over 62 prosent siden 2004. Andelen ikke-vestlige innvandrere i disse østlige Oslobydelene utgjør nå nesten halvparten av innbyggerne, påpeker Frp.

Les også: Urovekkende rapport fra Oslos «verste» østkant


Prosent av befolkning
Prosent av befolkning
Totalt
Totalt

2004
2017
2004
2017
Bjerke
22,8 29,1 5528 9184
Grorud 26,6 38 6559 10476
Stovner 28,3 45,3 7964 14722
Alna
28,6 39,9 12484 19684
Østensjø 11,3 15,3 4803 7629
S. Nordstrand
33 41,2 10916 15943
Gamle Oslo 26 25,6 8974 13604
Grünerløkka 18,8 18,4 6922 10613

– Vi kan ikke stikke hodet i sanden. I Sverige har de prøvd den varianten. Her må vi ta kontroll. Det er umulig å stoppe økende sosial uro og fattigdom om ikke Norge holder fast på en streng innvandringspolitikk og en integreringspolitikk som stiller krav, sier Jensen.

Her er Siv Jensens innvandringskrav

1. Begrense familieinnvandring

Innføre krav om tre års arbeid eller utdanning for å få familiegjenforening. Forsørgelseskrav på 305.000 kr fra dag én. Voksne familieinnvandrere må bestå språk- og kunnskapstester i hjemlandet før de kan få opphold i Norge. Krav om DNA-test for all form for slektskap. Personer som kommer gjennom familieinnvandring skal ikke ha krav på ytterligere gjenforening.

2. Strengere regler for permanent opphold
Øke botidskravet fra tre til fem år før permanent opphold gis og øke inntektskravet som stilles ved permanent opphold.

3. Innstramming for enslige mindreårige asylsøkere

Enslige mindreårige som trenger beskyttelse fordi barnet vil være uten forsvarlig omsorg ved retur til hjemlandet, skal få en midlertidig og begrenset oppholdstillatelse. Det samme gjelder enslige mindreårige uten beskyttelsesbehov, men som gis oppholdstillatelse på humanitært grunnlag – utelukkende fordi de mangler forsvarlig omsorg ved retur.

4. Frata statsborgerskap ved tilknytning til terror eller grov kriminalitet
Statsborgerloven skal også brukes som et virkemiddel for å forhindre terror, radikalisering og voldelig ekstremisme. Alvorlig kriminalitet og hensyn til grunnleggende nasjonale interesser bør kunne føre til at man mister statsborgerskapet sitt.

Nettavisen har kontaktet innvandringspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, for kommentar.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere