NA24.no

Disse var nakne i vannet

Sist oppdatert:
Det siste året har vi sett mange eksempler på finansiell nakenbading.

(NA24-KOMMENTAR): For et drøyt år siden kom det første alvorlige varselet om den forestående krisen i kredittmarkedene.

Da meldte storbanken HSBC om overraskende store tap på amerikanske boliglån, og nisjebanken New Century Financial, som hadde spesialisert seg på risikable boliglån, opplevde et kursras på 36 prosent på en dag etter å ha meldt om dårlige kvartalstall.

Jeg skrev da en kommentar med følgende tittel: Hvem bader naken?

Uttrykket var hentet fra den legendariske investoren Warren Buffett, som pleier å si at det først er når det blir lavvann at du finner ut hvem som har badet naken.

Frem til i fjor sommer var det høyvann i finansmarkedene. Badende med og uten klær skvulpet rundt i lav rente, høy risikovillighet og stigende priser på både boliger, aksjer og råvarer. Det var vanskelig å gjøre noe feil.

Flausene blir synlige
Men så ebbet vannet. Ingen kan si om turbulensen vi har sett i finansmarkedene siden i fjor sommer nå går mot slutten. Det meste tyder på at flere flauser vil dukke opp. Men allerede nå kan vi konstatere at det var en hel rekke nakenbadere der ute i finansmarkedene – noen av dem tilsynelatende tekkelige tanter og onkler.

I Norge viste det seg at det sparebankeide meglerhuset Terra Securities hadde lokket med seg en rekke kommuner på halsløs og belånt spekulasjon i det amerikanske obligasjonsmarkedet.

Det førte til at norske småkommuner for første gang i historien kom i fokus på Wall Street, som man kan se i denne humoristiske introduksjonen til subprime som nå sirkulerer i finansmiljøet.

Men man måtte ikke sitte i distriktsnorge for å tape skjorta. Problemene oppstod først i det såkalte «subprime»-markedet, risikable boliglån i USA. Disse var i stor grad lagt inn i pakker som var videresolgt til investorer både i og utenfor USA. Imidlertid gikk også de største tilretteleggerne på Wall Street selv på store tap.

Wall Street-banker som Merrill Lynch og Citigroup har tatt titalls milliarder i tap på sin egen eksponering mot dette finansielle spesialavfallet.

Ettersom problemene bredte seg, begynte markedene å stille spørsmål ved en obskur gruppe forsikringsselskaper i USA, de såkalte monoline-selskapene. Dette er spesialiserte forsikringsselskaper som garanterer at utstedere av obligasjonslån gjør opp for seg. Disse hadde levd et langt og kjedelig liv i markedet for kommunale obligasjonslån, men har det siste årene kastet seg over subprime-markedet for å tjene mer penger. Det gikk riktig ille, noe som kan destabilisere kredittmarkedene ytterligere.

Både i Norge og i USA har det vist seg at smarte boligspekulanter har vært litt vel smarte. Boligpriser kan faktisk falle, og da er det ikke lenger like morsomt å ha kjøpt leiligheter på spekk.

Så, plutselig, viste det seg at den franske storbanken Societe Generale synes kontrollrutiner er for feiginger. En trader presterte å eksponere banken for et tap på ufattelige 40 milliarder kroner før saken ble avslørt.

Vanskelig å gjette
Det er ikke overraskende at vi har funnet ut at noen var nakne i vannet. Men det er tankevekkende hvor vanskelig det på forhånd ville vært å forutse hvem som manglet tekstiler.

Hvem ville for eksempel gjettet på Hattfjelldal kommune?

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Fornuftig husleiehopp
Hvem skal stanse utro tjenere?
Utrolig, men sant
Ingen trøst for gjeldsslaver
Dette ville han egentlig sagt

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere