NA24.no

Djupedal stanser 140 friskoler

Sist oppdatert:
22.000 elever blir berørt av kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) kamp mot friskoler.

Djupedal stanser 140 friskoler. Blant disse er også skoler som allerede har fått godkjennning av den forrige regjeringen. For skoler som John Bauer, Akademiet og Sonans er dette dårlig nytt.

- Regjeringen ønsker en sterk satsing på den offentlige skolen, og vil stanse den ukontrollerte veksten i antallet friskoler. Vi vil derfor gjennomgå regelverk og støtteordninger for friskolene med sikte på en innstramming, sa Djupedal på en pressekonferanse tirsdag.

22 elever berørt
Djupedal har instruert Utdanningsdirektoratet om å stanse behandlingen av de rundt 100 søknadene om å starte nye friskoler i skoleåret 2006/2007. Nær 40 skoler som allerede har fått godkjenning, men som ikke har startet opp, blir også stanset. Blant disse er 11 skoler i grunnskolen, og 26 skoler på videregående trinn.

Til sammen blir 22.000 elevplasser berørt av Djupedals midlertidige friskolelov.

Departementet vil sette igang en utredning, og vil sende forslag til ny friskolelov på høring høsten 2006. En ny lov tar man sikte på å innføre i 2007.

Djupedals midlertidige lov gjør at søknader fra kristne skoler samt Montesorri- og Steiner-skoler ikke blir behandlet før en ny friskolelov er på plass i 2007.

Likebehandling
- Årsaken til dette er likebehandling, sa Djupedal på pressekonferansen.

Departementet vil utrede hva som skal regnes som religiøse og pedagogiske alternativer i forbindelse med utarbeidelsen av en ny permanent lov.

- Vi følger opp det som er sagt i valgkampen og i Soria Moria. Det er ikke noen hemmelighet at regjeringen ønsker seg en mer restriktiv lov. Vi ønsker en mangfoldig offentlig skole, sa Djupedal.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere