NA24.no

(Roy Storvik, Rogalands Avis)

Dømt til 9 års fengsel

Sist oppdatert:
Fred Anton Ingebrigtsen er dømt til 9 års fengsel i Acta-saken.

Stavanger tingrett har ved enstemmig dom funnet Fred Anton Ingebrigtsen skyldig etter tiltalen og dømt han til fengsel i 9 år for en rekke forsettlige overtredelser av verdipapirhandellovgivningen, herunder markedsmanipulasjon og tre tilfeller av innsidehandel, skriver Rogalands Avis.

Han er også idømt inndragning av hans aksjer i et spansk aksjeselskap, idet utbytte fra de handlinger han er domfelt for har blitt kanalisert dit.

  • Kåre Nilsen er dømt til fengsel i 6 år, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til to tilfeller av innsidehandel.
  • Lars Audun Lunde er dømt til fengsel i 6 år, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til tre tilfeller av innsidehandel.
  • Oskar Andersen er dømt til fengsel i 4 år, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til to tilfeller av innsidehandel. Han er også idømt inndragning av 5 millioner kroner i utbytte.
  • Knut Helge Nordbotn er dømt til fengsel i 4 år og 6 måneder, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til ett tilfelle av innsidehandel.
  • Odd Inge Bø er dømt til fengsel i 1 år, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon. Han er også idømt inndragning av 5 millioner kroner i utbytte.
  • Johnny Bondestad er dømt til fengsel i 2 år, blant annet for medvirkning til markedsmanipulasjon og for medvirkning til ett tilfelle av innsidehandel.

Innholdet i dommen ble gjort kjent ved at sorenskriver Helge Bjørnestad sendte ut en pressemelding klokken 10 i dag, en halv time etter at forsvarerne hadde mottatt dommen ved frammøte på Stavanger tinghus.

Også aktor, statsadvokat Birgitte Budal Løvlund har vært på tinghuset og hentet en tykk, rød perm

Hun sier hun ikke har fått lest dommen som er på 550 sider ennå.

- Men jeg registrerer at retten har vært enige med aktoratet i denne saken. Både i forhold til hvordan loven skal forstås og bevisbedømmelsen. Retten har også lagt til grunn straffverdigheten som vi påsto i forhold til straffene som er utmålt, sier Løvlund til RA.

Primærinnsider
Ingebrigtsen var i tiltaleperioden 2004-2008 en betydelig aksjonær i finanskonsernet Acta, og hadde ledende stillinger og tillitsverv der. Som følge av sin tilknytning til Acta hadde han regelmessig tilgang på innsideinformasjon om selskapet, og han var som primærinnsider i selskapet undergitt særlige regler om meldeplikt til Oslo Børs for sin handel i eller opp mot selskapets aksjer.

Retten har funnet det bevist at Fred Anton Ingebrigtsen, ved siden av de Acta-aksjer han offisielt eide, også regelmessig kjøpte og solgte Acta-aksjer og -derivater gjennom 6 stråmenn, uten å gi melding om disse handlene til Oslo Børs slik han pliktet. Hans handel gjennom stråmennene beløp seg til over 3 milliarder kroner over 4 år, tilsvarende omtrent 10 % av Acta-aksjens samlede omsetning over Oslo Børs i perioden.

Gjennom omfattende handel gjennom stråmennene, utnyttet Ingebrigtsen markedets manglende kunnskap om at det var han som handlet. På denne måten har han med bistand fra stråmennene manipulert kursutviklingen på Acta-aksjen, i strid med straffsanksjonerte adferdsregler i verdipapirhandelloven. Ved tre anledninger er det dessuten bevist at han utnyttet innsideinformasjon om Acta i strid med loven, idet han instruerte enkelte av stråmennene i å handle i Acta-aksjen før informasjonen var kjent i markedet.

Forsettlig
Retten har også funnet Kåre Nilsen, Lars Audun Lunde, Oskar Andersen, Knut Helge Nordbotn, Odd Inge Bø og Johnny Bondestad skyldige i forsettlig straffbar medvirkning til flere av forholdene Ingebrigtsen er tiltalt og domfelt for:

Dommen er tilgjengelig for pressen i tingrettens elektroniske pressemappe fra kl. 14.00 i dag. Retten har ikke satt noen begrensninger i adgangen til offentlige gjengivelse av dommen.

Forsvarerne i Innsidesaken har nå vært på Stavanger tinghus og hentet dommen i Innsidesaken.

Hovedtiltalte Fred A. Ingebrigtsen sitter selv på advokat Atle Helljesens kontor sammen med sin forsvarer Bjørn Stordrange og venter, mens Helljesen, Odd Rune Torstrup, Bengt Sigurd Rønningen, Bjørn Kvernberg og andre i forsvarerkorpset sitter på gangen ved tingrettens ekspedisjon i 2. etasje.

Nå har forsvarerne gått tilbake til sine respektive klienter og skal gå gjennom dommen i ro og mak.

Les flere saker hos: Rogalands Avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere