NA24.no

Dømt til å kjøpe huset tilbake

Foto: Knut A. Nadheim (Romerikes Blad)
Sist oppdatert:

GAN (Romerikes Blad): Kjøpere ble blant annet ikke opplyst om dødsulykke etter eksplosjon av av HB-apparat. Nå er selger dømt til å kjøpe tilbake det arvede huset.

Erik Hammer og Vibeke Landsem kjøpte en villa i Tyrihjellen i Gan sommeren 2011. Kjøpesummen var tre millioner kroner.

Hadde vært eksplosjon i kjeller
Det ble ikke benyttet eiendomsmegler i forbindelse med kjøpet og det ble heller ikke tegnet eierskifteforsikring. Kjøperne oppdaget raskt at huset var beheftet med flere feil og mangler.

Det viste seg også at det for noen år siden hadde skjedd en eksplosjon i kjelleren, da et HB-apparat eksploderte. Mannen som drev med hjemmebrenning, en leietaker, omkom.

Fikk ikke medhold
I Nedre Romerike tingrett fikk ikke kjøperne medhold i kravet om at handelen skulle omgjøres, men ble tilkjent 425.000 kroner i prisavslag. Selgeren på sin side fikk 131.000 kroner for manglende betaling av inventar. Beløpet hadde kjøperne holdt tilbake fordi de mente de avtalte inventaret manglet.

I lagmannsretten kom flertallet, tre av fem dommere, til at vilkårene for heving av kjøpet var tilstede.

Flertallet mente at manglene var betydelige og at utbedringskostnadene ville utgjøre hele 23 prosent av den samlede kjøpesummen på tre millioner. Mindretallet på to dommere mente at et prisavslag ville være tilstrekkelig. Det vises i den forbindelse til at kjøperne ikke foretok en befaring av huset sammen med en sakkyndig, men at dette burde vært gjort.

For selgeren vil en omgjøring av salget ramme svært hardt. Hun er en enslig dame som arvet eiendommen og vil ha vansker med å skaffe tre millioner kroner i tillegg til et erstatningsbeløp.

Må kjøpe huset tilbake
Etter dette ble selgeren dømt til å kjøpe huset tilbake fra Hammer og Landsem for tre millioner kroner, som var kjøpesummen.

Hun må betale 319.000 kroner i saksomkostninger og 96.000 kroner i erstatning.

– Dette er en riktig dom og en full seier for våre klienter, sier advokat Gard Lier til Romerikes Blad.

– Jeg tviler på at saken blir brakt inn for Høyesterett, med den usikkerhet det medfører for damen som solgte huset, sier Lier.

Advokat Leif Thore Lian, som førte saken for selgeren, har ikke vært tilgjengelig for Romerikes Blad.

Selger ønsker ikke å kommentere dommen.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere