NA24.no

SAVILE ROW: Savile Row er et verneverdig område av Mayfair i sentrale London. I dette området har oljefondet interesser i en rekke bygninger.
SAVILE ROW: Savile Row er et verneverdig område av Mayfair i sentrale London. I dette området har oljefondet interesser i en rekke bygninger. (Google)

DN: Finansdepartementet oppgir bare en tidel av oljefondets eiendomsinvesterings-kostnad

Kostnadoverslag for oljefondets eiendomsinvesteringer: Finansdepartmentet til Stortinget: 278 millioner kroner. Dagens Næringsliv: Minst 2,8 milliarder

Det er gått fem år siden Oljefondets første investering i eiendom. Siden har fondet handlet eiendom i stor stil, som i dag har en verdi på nærmere 160 milliarder kroner.

Når eiendomsinvesteringene trappes opp, øker også kostnadene. Men denne kostnadseksplosjonen har ikke norske politikere fått informasjon om, ifølge Dagens Næringsliv (DN).

Ifølge informasjon fra Finansdepartementet til Stortinget er det ikke spesielt kostbart å investere i eiendom, skriver DN. Finansdepartementet oppgir 278 millioner kroner som totalkostnad så langt i 2015.

Men den reelle kostnaden er ti ganger så høy, skriver DN.

I års- og kvartalsrapportene til Norges Bank Investment Managements (NBIM), som forvalter Oljefondet, fremgår det at transaksjonskostnader, som omfatter meglertjenester og finansiell og juridisk gjennomgåelse som påløper ved kjøp av eiendom, summerer seg til nærmere 2,8 milliarder kroner.

Ifølge DN påløper ytterligere kostnader utover de 2,8 milliardene.

- Jeg vil stille spørsmål til Siv Jensen om kostnadene og kostnadsutviklingen og hvorfor Stortinget ikke er informert, sier Torstein Tvedt Solberg, Arbeiderpartiets talsperson for Oljefondet i Stortingets finanskomité til DN.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere